Klubovi

Fudbalski klub „Lovćen“

FKLovcenFudbalski klub „Lovćen“ osnovan je 1913. godine i najstariji je sportski kolektiv u Crnoj Gori. Uoči Drugog svjetskog rata, „Lovćen“ je u pet navrata bio prvak Crne Gore.

„Lovćen“ je bio učesnik prvog crnogorskog poslijeratnog šampionata (1946.), zauzevši drugo mjesto, iza „Budućnosti“. Tokom 1947, omladinci „Lovćena“ postali su prvi prvaci Jugoslavije.

U poslijeratnom razdoblju, „Lovćen“ je tri puta bio u predvorju Prve savezne fudbalske lige. Prvi put, to se dogodilo 1946. godine. Naime, u doigravanju za popunu Prve lige, klub sa Cetinja tada je eliminisao „Makedoniju“ iz Skoplja (3:0), „Borac“ iz Banja Luke (5:1, 5:1), no u odlučujućem dvomeču, status prvoligaša izborio je beogradski „Metalac“ (0:2, 3:6).

Drugi put, cetinjski klub pojavio se u kvalifikacijama za Prvu ligu 1956. godine. U tom ciklusu, „Lovćen“ je odigrao ukupno šest mečeva – protiv skopskog „Vardara“ (1:2, 0:1), zagrebačke „Lokomotive“ (4:1, 1:6), i „Borova“ (1:0, 2:1). Prvoligaški plasman „Lovćenu“ je tada izmakao za bod, a konačan poredak bio je sljedeći: „Vardar“ 9, „Lokomotiva“ 7, „Lovćen“ 6, „Borovo“ 2.

Već sljedeće sezone, „Lovćen“ je dobio novu priliku za plasman u najjači rang. Ovog puta, u kvalifikacionom dvomeču, bolji je bio sarajevski „Željezničar“ (0:0, 0:2).

Inače, sve do raspada SFR Jugoslavije, „Lovćen“ je najčešće bio učesnik drugoligaškog takmičenja. Najstariji crnogorski klub u tom je rangu nastupao 552 puta. Najbolji plasman u jedinstvenoj Drugoj ligi, ostvaren je u sezoni 1954/55, kada je uz sedam pobjeda, dva remija i devet poraza osigurano šesto mjesto na tabeli. Rezultatski najuspješnija sezona, međutim, jeste 1968/69. „Lovćen“ je osvojio četvrto mjesto, uz skor 12-11-7.

Tokom postojanja SR Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore, „Lovćen“ je nastupao u Drugoj saveznoj ligi, te u Crnogorskoj republičkoj ligi.

Prvi plasman u prvoligaško takmičenje, čiji je stabilan član, klub je obezbijedio 2007. godine, pošto je nadmoćno osvojio prvo mjesto u Drugoj fudbalskoj ligi. Dok je tokom prošlosti u devet navrata osvajao republički Kup, „Lovćen“ je 2009. godine, prvi put od obnove nezavisnosti, nastupio u finalu Kupa Crne Gore.

Od 2007. godine, cetinjski sastav je redovan sudionik Prve Crnogorske fudbalske lige.

Zvanična internet prezentacija: www.fklovcen.me

Prvaci Crne Gore u fudbalu: 1922, 1927, 1928, 1929, 1935.
Finalisti Kupa Crne Gore: 2008/09.
Omladinski prvaci SFR Jugoslavije: 1946/47.
Dobitnik Ordena crnogorske zastave: 2013.

Fudbalski klub „Cetinje“

fk cetinjeFudbalski klub „Cetinje“, koji tekuće sezone nastupa u Drugoj crnogorskoj ligi, osnovan je 1975. godine. Klub su formirali radnici Izdavačko - štamparskog preduzeća „Obod“, te je njegov prvi naziv bio „Štampar“. Tri godine po utemeljenju, dolazi do preimenovanja - ekipa je od tada nastupala pod nazivom „Tara“, a početkom devedesetih godina dobija aktuelni naziv.

„Cetinje“ danas nastupa u Trećoj ligi - ’Južna regija’, a najveći uspjesi kluba tokom prošlosti vezani su za nastupe u Crnogorskoj republičkoj fudbalskoj ligi.

Nedugo od osnivanja, tadašnji „Štampar“ osvojio je prvo mjesto u četvrtoligaškom rangu - takmičenju Kotorskog podsaveza 1976/77. Otud, već krajem ljeta 1977. godine, mlađi cetinjski sastav odigrao je svoje prve susrete u republičkom fudbalskom šampionatu. Prvi nastup u takmičenju koje je imalo 16 sudionika, „Štampar“ je okončao na posljednjoj poziciji, uz jednu pobjedu, četiri remija i 25 poraza.

Do danas, klub je proveo niz sezona u Crnogorskoj republičkoj ligi, a od 2006. godine do danas, „Cetinje“ pripada krugu uspješnijih ekipa u Trećoj ligi - ’Južna regija’. Najznačajniji rezultat u tom razdoblju ostvaren je 2009, osvajanjem prvog mjesta. Ipak, u baražu za popunu Druge Crnogorske fudbalske lige, u kojem su još nastupili „Iskra“ (Danilovgrad) i „Pljevlja“, „Cetinje“ nije uspjelo obezbijediti promociju u viši rang. Zapravo, plasman je izmakao za bod, koliko je iznosio zaostatak u odnosu na tim iz Danilovgrada. Ipak, najveći uspjeh u istoriji kluba - plasman u Drugu crnogorsku ligu, ostvaren je 2013. godine, nakon uspjeha u baražu sa "Komom" (Podgorica) i "Pljevljima".

Rukometni klub „Lovćen“

Najuspješniji rukometni klub u Crnoj Gori osnovan je 1949. godine. Poslije gotovo četiri decenije nastupa u republičkoj, te Drugoj saveznoj ligi - jug, „Lovćen“ je 1988. godine izborio plasman u Prvu ligu. U konkurenciji ekipa poput „Medveščaka“, „Crvene zvezde“, „Zagreba“, „Proletera“, „Metaloplastike“ i „Železničara“, klub sa Cetinja uspješno je opstajao u društvu najboljih.

rk lovcenNajuspješniji rukometni klub u Crnoj Gori osnovan je 1949. godine. Poslije gotovo četiri decenije nastupa u republičkoj, te Drugoj saveznoj ligi - jug, „Lovćen“ je 1988. godine izborio plasman u Prvu ligu. U konkurenciji ekipa poput „Medveščaka“, „Crvene zvezde“, „Zagreba“, „Proletera“, „Metaloplastike“ i „Železničara“, klub sa Cetinja uspješno je opstajao u društvu najboljih.

Veliki rezultatski uspon „Lovćena“ počeo je u drugoj polovini devedesetih godina. Na Cetinju je 1997. godine, prvi put odigran susret nekog evropskog rukometnog kupa – „Lovćen“ je u Kupu EHF odmjerio snage sa rumunskim „Minaurom“ (uk. 40:45). Na proljeće 1998. godine, cetinjski klub prvi put se pojavio u finalu državnog kupa, a potom je – tokom naredne dvije godine – igrao u dva evropska četvrtfinala. Prvi put, to se dogodilo u Kupu gradova, a drugi u Kupu EHF.

Istorijska sezona, ne samo za „Lovćen“, već i za cetinjski rukomet, okončana je na izmaku proljeća 2000. godine. Cetinjski prvoligaš postao je prvak SR Jugoslavije. Time se jedan crnogorski klub prvi put pojavio u Ligi šampiona. U tom takmičenju, „Lovćen“ osvaja prvo mjesto u grupi, a potom – nakon četvrtfinala protiv njemačkog Kila – završava sezonu kao petoplasirani tim u Ligi šampiona. U SR Jugoslaviji, iste godine, „Lovćen“ je osvojio i prvenstvo i kup.

Treća titula u istoriji kluba osvojena je 2007. godine – u prvom rukometnom šampionatu Crne Gore, a novi naslovi državnog prvaka uslijedile su tokom sezona 2011/12. i 2012/13.

Kako je vrijeme odmicalo, najbolji crnogorski rukometni sastav postao je nezaobilazan učesnik međunarodnih takmičenja. Od 1997. godine, „Lovćen“ je svake sezone nastupao u Evropi. Otud je do sada cetinjski sastav odigrao 65 utakmica u evropskim kupovima.

Rukometni klub "Lovćen" redovan je učesnik regionalne SEHA Lige, u kojoj nastupa počev od premijerne sezone.

Prvaci SR Jugoslavije u rukometu: 1999/2000, 2000/01.
Prvaci Crne Gore u rukometu: 2006/07, 2011/12, 2012/13.
Osvajači Kupa SR Jugoslavije: 2001/02, 2002/03.
Osvajači Kupa Crne Gore: 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13.

Rukometni klub „Cepelin“

cepelin  Na Cetinju je 1995. godine osnovan Rukometni klub „Cepelin“. Riječ je o kolektivu koji je, tokom dosadašnjeg djelovanja, prevashodno bio posvećen radu sa mlađim kategorijama. No, uz to, „Cepelin“ je bilježio i nastupe u najjačem domaćem seniorskom takmičenju.

 Nedugo po osnivanju, „Cepelin“ je, nakon prvih uspjeha u republičkom rangu, postao redovan učesnik Druge lige – zapad. Istovremeno, 1999. godine, stariji pioniri „Cepelina“ osvojili su titulu prvaka SR Jugoslavije.

Klub je, poslije obnove državnosti, igrao i u Prvoj muškoj senorskoj ligi. Tokom dvije posljednje sezone, „Cepelin/Lovćen“ je u vrhu drugoligaškog takmičenja, a podmladak kluba osvojio je niz nacionalnih trofeja.

Košarkaški klub „Lovćen“

Formiran 1947. godine, „Lovćen“ jedan je od najstarijih košarkaških klubova u Crnoj Gori. Sve do raspada SFR Jugoslavije, cetinjski tim nastupao je u republičkom šampionatu – gdje je bio među vodećim ekipama – te u Drugoj saveznoj ligi – jug.

kk lovcenReorganizacija takmičenja na nivou SR Jugoslavije, uslovila je da „Lovćen“ 1992. godine postane treći crnogorski klub koji se pojavio u prvoj ligi – nakon „Berana“ i „Budućnosti“. Izuzev sezone 1994/95, tokom koje je nastupao u „B“ ligi, cetinjski klub postao je standardan prvoligaš, a rezultatski zenit dostiže u drugoj polovini devedesetih.

Tokom 1997. godine, „Lovćen“ se prvi put plasirao u četvrtfinale prvoligaškog plej-ofa, a osvajanjem šestog mjesta 1998, uz plasman u plej-of, klub je prvi put izborio učešće u Evropi. Riječ je o Kupu Radivoja Koraća, u kojem je „Lovćen“ odmjerio snage sa ekipama „Virtus“ (Italija), „Krka“ (Slovenija) i „Hapoel“ (Izrael).

Najbolji prvoligaški plasman, „Lovćen“ je ostvario 2001. godine, kada je uz skor 13-9 osvojio četvrtu poziciju. U sezoni 2003/04, cetinjska publika bila je u prilici da prati mečeve „Lovćena“ u regionalnoj Jadranskoj ligi.

KK „Lovćen“ bio je viceprvak prvog šampionata nezavisne Crne Gore (2006/07), a iste godine nastupio je i u finalu Kupa Crne Gore. Najuspješnija sezona, međutim, bila je 2009/10. Uz novi nastup u finalu plej-ofa nacionalnog košarkaškog šampionata, tim sa Cetinja plasirao se i na final-four regionalne Balkanske lige u Sofiji. Pošto je u polufinalu savladao makedonsku „Feni industriju“ (81:74), „Lovćen“ je u finalu poražen od domaćina – „Levskog“ (65:77).

Zvanična internet prezentacija:www.kklovcen.me

Ženski košarkaški klub „Lovćen“

ŽKK Lovćen najmlađi je cetinjski prvoligaš. Klub je sa radom počeo tokom bliske prošlosti, a od sezone 2011/12. standardan je učesnik Prve ženske košarkaške lige.

Tokom prvog nastupa u elitnom rangu, košarkašice „Lovćena“ – kao ubjedljivo najmlađi sastav u šampionatu - osvojile su peto mjesto, čime su osigurale nastup u završnoj Superligi. „Lovćen“ je iste sezone nastupio i na finalnom turniru Kupa Crne Gore.

Narednu sezonu (2012/13), „Lovćen“ je takođe okončao kao petoplasirani tim, pri čemu je zabilježen novi nastup u završnici državnog Kupa.

Auto – moto društvo „Lovćen“

AMD „Lovćen“ osnovano je 1946. godine. Do danas, takmičari pomenutog kluba, na trkama u zemlji i inostranstvu, osvojili su više od stotinu trofeja, te sa pravom pripadaju krugu najuspješnijih auto – moto društava u zemlji.

Klub je organizator jedne od najznačajnijih brdskih auto trka u regiji, na stazi Cetinje – Ivanova korita.

Džudo – klub „Crnogorac“

Džudo klub „Crnogorac“ osnovan je u oktobru 1994. godine. Za relativno kratko vrijeme, pomenuti je kolektiv postigao izuzetne rezultate – njegovih 20 članova bili su prvaci SR Jugoslavije, a tri takmičara i šampioni Balkana.

Klub danas okuplja 69 registrovanih članova i takmiči se u Prvoj ligi. DŽK „Crnogorac“, takođe, organizator je jednog od najuspješnijih međunarodnih džudo turnira u Crnoj Gori – „13. novembar“.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018