Organizacije i ustanove

•    Ustanove i organizacije


Ministarstvo kulture Crne Gore

Adresa: Njegoševa ulica
Telefon: 041 232 571
E-mail: kabinet.kultura@mku.gov.me
Web: www.ministarstvokulture.gov.me


Narodni muzej Crne Gore

Narodni muzej Crne Gore, smješten u istorijskom jezgru Cetinja, kompleks je u kojem su pohranjeni najznačajniji materijalni i duhovni tragovi egzistencije crnogorskog, ali i ostalih naroda koji žive na teritoriji Crne Gore.

Muzejski materijal ima krajnje različit karakter – čine ga arheološka građa, pisani i štampani dokumenti, ratni materijal, mobilijar, etnografski materijal, brojna umjetnička djela i instalacije. Od posebnog značaja su muzejske jedinice posvećene značajnim ličnostima iz crnogorske istorije, poput Petra II Petrovića Njegoša, te posljednjeg crnogorskog kralja Nikole I Petrovića.

Narodni muzej Crne Gore, složena je institucija koju čine četiri posebne muzejske jedinice – Istorijski muzej (Muzej kralja Nikole, Muzej Petra II Petrovića Njegoša, Njegoševa rodna kuća, Njegošev mauzolej na Lovćenu, Dvorska crkva na Ćipuru, Mauzolej vladike Danila na Orlovom kršu i reljef Crne Gore), Umjetnički muzej sa Galerijom savremene umjetnosti „Dado Đurić“, Etnografski muzej i Arheološki muzej.

U sklopu Narodnog muzeja Crne Gore djeluje niz stručnih službi, uz Arhivsko – bibliotečko odjeljenje koje posjeduje oko 50.000 bibliografskih, te 100.000 jedinica arhivske građe.

Više informacija o jedinicama u okviru Narodnog muzeja Crne Gore dostupno je na stranici Muzeji.


Adresa: Novice Cerovića bb
Telefon: 041 230 310
E-mail: nmcg@t-com.me
Web: www.mnmuseum.org

 

Kraljevsko pozorište „Zetski dom“


Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, osnovano 1884. godine, najstarija je pozorišna institucija u Crnoj Gori. Uz pozorišnu, Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ bavi se i koncertnom djelatnošću, a njegova repertoarska politika korespondira sa savremenim teatarskim oblicima i izrazima, uz poseban akcenat na njegovanje crnogorske kulturne baštine.

Inače, prva pozorišna predstava u „Zetskom domu“ održana je 1888. godine. Od „Balkanske carice“ koja je tada izvedena zahvaljujući cetinjskom Diletantskom društvu, pozorišna aktivnost na Cetinju trajala je kontinuirano sve do Prvog svjetskog rata. Uz cetinjska diletantska društva i gostovanja putujućih pozorišnih trupa iz Srbije i Vojvodine, u godinama pred početak rata, popunjavanjem ansambla glumcima iz Beograda, Zagreba i drugih centara, repertoar je postao raznovrsniji. Tako su do Prvog svjetskog rata na sceni „Zetskog doma“ prikazivana djela Šekspira, Šilera, Molijera, Igoa, Gorkog i drugih poznatijih dramskih pisaca.

Za vrijeme austrougarske okupacije pozorište prestaje sa radom. Zgrada je demolirana a inventar uništen. Zdanje je obnovljeno tek 1931. godine, kada je formirano „Banovinsko pozorište“ sa profesionalnim ansamblom.

Iza Drugog svjetskog rata, pozorište „Zetski dom“ imalo je status republičkog pozorišta, da bi od 1958. postalo poluprofesionalno sa pet glumaca i amaterskom dramskom sekcijom. Sa Titogradskim narodnim pozorištem integrisano je 1971. godine, no, već naredne prestalo je da radi. Devedesetih godina prošlog vijeka, zgrada pozorišta je obnovljena uz proširenje scene, a pozorištu je vraćen prvobitni naziv Kraljevsko crnogorsko narodno pozorište „Zetski dom“.

Adresa: Bajova 4
Telefon: 067 428 655 (biletarnica)
E-mail: zetskidom.us@t-com.me
Web: www.zetskidom.me

 

Centralna narodna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“

Nacionalna biblioteka Crne Gore danas je smještena na dvije lokacije na Cetinju – u bivšem italijanskom, te francuskom poslanstvu.

Osnivanju Centralne narodne biblioteke na Cetinju, kao nacionalne, prethodile su Njegoševa biblioteka, osnovana 1838. godine, te Javna državna biblioteka, koja datira iz 1893. Upravo Javnoj državnoj biblioteci, Zakonom o knjaževsko – crnogorskoj biblioteci iz 1896. godine, povjereno je da prikuplja „sva djela na svijema jezicima koja se bave Crnom Gorom“, te literaturu ostalih slovenskih naroda. Cjelokupan bibliotečki fond, međutim, stradao je u Prvom svjetskom ratu.

Do obnove biblioteke došlo je 1946. godine, a od 1964. ona nosi ime „Đurđe Crnojević“. Knjižni fond popunjen je kupovinom, poklonima, te obaveznim primjercima iz jugoslovenske štamparsko – izdavačke produkcije. Otud, danas bibliotečki fond iznosi više od 1,5 milion knjiga i svjezaka periodičnih publikacija, geografskih karata, muzikalija i nekonvencionalnog bibliotečkog materijala.

Kao opšte naučna, depozitna i matica za Crnu Goru, uz kompletiranje, sređuvanje, obradu i davanje na korišćenje svojih knjižnih fondova, CNB „Đurđe Crnojević“ danas izrađuje i nacionalnu bibliografiju, organizuje izložbe knjiga u zemlji i inostranstvu, a bavi se izdavačkom djelatnošću i drugim aktivnostima.

Adresa: Bulevar crnogorskih junaka 163
Telefon: 041 231 143
E-mail: info@cnb.me
Web: www.cnb.me

 

Državni arhiv Crne Gore

Arhiv Crne Gore, utemeljen 1951. godine, naslijedio je dokumentaciju Državne arhive Crne Gore, čije je djelovanje počelo 1895. godine.

Smješten u samom jezgru Cetinja, Državni arhiv Crne Gore danas posjeduje obimnu arhivsku građu crnogorskih ministarstava od samog začetka njihovog rada. Takođe, Državni arhiv Crne Gore posjeduje arhive Velikog suda, Državnog sovjeta, Ministarskog savjeta, Narodne skupštine i mnogih drugih organa osnovanih do 1916. godine, kao i arhivu emigrantskih vlada 1916 – 1921, te Crnogorskog odbora za ujedinjenje 1917 – 1918.

U svojstvu ustanove – matice, Državni arhiv Crne Gore, od samog osnivanja, preuzima arhivsku građu od registratura republičkih, a potom i državnih institucija i drugih građansko – pravnih i fizičkih lica značajnih za Crnu Goru.

Državni arhiv Crne Gore obavezan je da prikupljenu građu sređuje i čini je dostupnom za naučna proučavanja. U depoima Državnog arhiva, danas se nalazi više od 75 arhivskih fondova sa gotovo pet miliona različitih dokumenata.

Adresa: Novice Cerovića 2, Cetinje
E-mail: dacg@t-com.me
Web: www.dacg.me

 

Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore

Odlukom Vlade Crne Gore, usvojenom u junu 2011. godine, formirana je Javna ustanova Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Javna ustanova nastala je transformacijom dotadašnjeg Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Centra za arheološka istraživanja Crne Gore.

Sjedište Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore nalazi se na Cetinju, u zdanju bivšeg austrougarskog poslanstva. U sklopu pomenute institucije, danas djeluje i područno odjeljenje koje je smješteno u Kotoru.

Djelovanje Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, uz područno odjeljenje u Kotoru, danas se sprovodi kroz aktivnosti tri jedinice – Sektora za konzervaciju, Sektora za arheologiju i Sektora za zajedničke poslove.

Adresa: Bajova 150
Telefon: 041 231 039
E-mail: ckacg@t-com.me
Web: www.ckacg.me

 

 Uprava za zaštitu kulturnih dobara

Uprava za zaštitu kulturnih dobara vrši poslove koji se odnose na: istraživanje, proučavanje, dokumentovanje i evidentiranje kulturnih dobara; prikupljanje, stručnu obradu i čuvanje dokumentacije o kulturnim dobrima; uspostavljanje prethodne zaštite predmeta, objekata, lokaliteta i područja i drugih materijalnih dobara za koje se osnovano vjeruje da imaju kulturnu vrijednost; utvrđivanje kulturne vrijednosti kulturnih dobara; utvrđivanje statusa kulturno dobro i uspostavljanje trajne zaštite kulturnih dobara; kontinuirano praćenje stanja kulturnih dobara i revalorizaciju njihove kulturne vrijednosti; utvrđivanje razloga i donošenje rješenja o prestanku statusa kulturno dobro; formiranje dosijea kulturnih dobara; uspostavljanje i vođenje registara kulturnih dobara u analognoj i elektronskoj formi; uspostavljanje i vođenje informacionog sistema kulturnih dobara i njegovo povezivanje sa drugim odgovarajućim informacionim sistemima; saradnju sa vlasnicima i držaocima kulturnih dobara i nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom kulturnih dobara; postavljanje privremenog staraoca kulturnom dobru; davanje mišljenja za privremeno iznošenje kulturnih dobara; staranje o unešenim kulturnim dobrima; povraćaj kulturnih predmeta koji su protivpravno odneseni sa teritorije država članica Evropske unije, teritorije drugih država i iz Crne Gore; staranje o blagovremenom vraćanju privremeno iznesenog kulturnog dobra i utvrđivanje stanja u kojem je vraćeno; određivanje namjene i načina korišćenja kulturnog dobra u cilju održivog razvoja i davanje odobrenja za korišćenje kulturnog dobra u komercijalne svrhe; evidentiranje objekata, predmeta, lokaliteta, područja i drugih materijalnih dobara koja uživaju prethodnu zaštitu; izdavanje dozvole za arheološka i konzervatorska istraživanja; obustavljanje istraživanja i oduzimanje odobrenja za istraživanje; utvrđivanje vrijednosti i statusa slučajnih nalaza; izradu i donošenje studija zaštite kulturnih dobara za potrebe izrade državnih i lokalnih planskih dokumenata; saradnju sa nosiocima pripremnih poslova i obrađivačima planskih dokumenata; razmatranje i davanje mišljenja na planska dokumenta; davanje saglasnosti za geološka istraživanja u blizini kulturnih dobara; izdavanje konzervatorskih uslova i davanje saglasnosti na konzervatorske projekte; privremeno ili trajno obustavljanje sprovođenja konzervatorskih mjera ili izvođenja radova na kulturnom dobru; prijem izvedenih radova na kulturnom dobru, nakon sprovedenih konzervatorskih mjera; obustavljanje radova na kulturnom dobru koji se izvode bez ili mimo odobrenog konzervatorskog projekta; pružanje stručne pomoći vlasnicima i držaocima kulturnih dobara; vršenje inspekcijskog nadzora u odnosu na stanje kulturnih dobara; poštovanje utvrđenog režima i sprovođenje mjera zaštite na kulturnim dobrima, kao i ostvarivanje prava i obaveza vlasnika i držalaca kulturnih dobara; kao i druge poslove koji su joj određeni u nadležnost.
Organizacije i ustanove
Imajući u vidu da je riječ o kulturnoj Prijestonici Crne Gore, na Cetinju su smještene brojne institucije kulture od državnog i lokalnog značaja.

U prvom redu, treba istaći činjenicu kako je na Cetinju smješteno Ministarstvo kulture Crne Gore, ali i niz drugih nacionalnih institucija – poput državnog muzeja, biblioteke, arhiva, kraljevskog pozorišta i drugih.
 
Muzej novca

Muzej novca je muzej u sastavu Centralne banke Crne Gore, specijalizovan za sakupljanje i prezentaciju novca i drugog numizmatičkog materijala sa teritorije današnje Crne Gore.

Muzej novca je savremeno opremljen, te posjetiocima, osim kroz muzejsku postavku, dodatne informacije o istoriji novca na tlu Crne Gore pruža i kroz multimedijalne interaktivne aplikacije.

Muzej posjetiocima nudi i suvenire - repliku perpera iskovanu na mašini koja je izložena u Muzeju, te foto novčanicu od 50 perpera sa fotografijom posjetioca.


Javna ustanova Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” - Cetinje

Javna ustanova Narodna bibloteka i čitaonica “Njegoš” – Cetinje jedna je od najstarijih kulturnih ustanova na našim prostorima. Osnovana je 4. februara 1868. godine. Utemeljivači biblioteke i čitaonice bili su crnogorski suveren Nikola I Petrović – Njegoš, mitropolit Ilarion Roganović i 19 najuglednijih ličnosti tadašnje Crne Gore.Tokom 145 godina djelovanja, Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” u niz je navrata mijenjala lokaciju i status. Danas je smještena u Njegoševoj ulici i funkcioniše kao javna ustanova.Biblioteka danas posjeduje oko 125.470 jedinica, od čega više od 55.730 čine monografske publikacije. Više od 64.721 jedinica pripada serijskim publikacijama, a godišnji protok iznosi oko 15.500 publikacija. Narodnu biblioteku i čitaonicu “Njegoš”, prema najsvježijoj statistici, posjeti oko 3.000 korisnika.U čitaonici, članovima je dostupna dnevna štampa, literatura, referalne i zavičajne zbirke i stara periodika. Shodno zakonskim odredbama, Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” vrši matičnu službu nad šest školskih biblioteka i dvije seoske čitaonice. Ukupan fond tih biblioteka čini više od 58.154 jedinica.Godišnja članarina u Narodnoj biblioteci “Njegoš” iznosi 5,00 eura. Upis za učenike prvih razreda osnovnih škola je besplatan.Svi članovi, tokom petnaestodnevnog intervala, mogu preuzeti dvije knjige, a zaduženje knjiga može biti produženo 15 dana. Oštećena ili izgubljena građa nadoknađuje se zamjenom.

-    Organizaciona podjela

Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” svoju obrazovnu, kulturno – prosvjetnu i naučnu djelatnost obavlja kao jedinstvena cjelina, koju, u organizacionom pogledu, čine sljedeća odjeljenja:

Odjeljenje za odrasle i Američki ugao
Dječje odjeljenje
Odjeljenje periodike sa čitaonicom i referalnom zbirkom
Odjeljenje stručne obrade
Zavičajna zbirka
Matična služba i statistika
Legat Vukomana i Jelisavke Džaković

Adresa: Njegoševa 102
Telefon: 041 680 001
E-mail: nbnjegosct@t-com.me  
Radno vrijeme:07:00h – 19:00h (subotom: 08:00h – 14:00h)

DIREKTORICA:

Ana Radonjić
Telefon: 041 680 001
E-mail: nbnjegosct@t-com.me


JU Centar za kulturu Prijestonice Cetinje

Osnovan je 22.12.2022. godine kao kulturna organizacija od javnog interesa koja se bavi produkcijom, organizacijom i izvođenjem programa iz svih oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, izdavačkom djelatnošću, organizacijom kulturno - umjetničkih manifestacija i festivala, kao i saradnjom sa drugim ustanovama kulture. Osnivač je Opština Cetinje. JU Centar za kulturu Prijestonice Cetinje je institucija kulture koja se bavi sledećim djelatnostima:
-    produkcija, organizacija i izvođenje programa iz svih oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva (pozorišne djelatnosti, muzičko–scenske, filmske umjetnosti i drugih audiovizuelnih djelatnosti, kao i likovnog stvaralaštva);
-     izdavačka djelatnost, izdavanje publikacija, knjiga, stručne literature, kataloga kao i drugih publikacija iz oblasti kulture;
-    organizacija kulturno – umjetničkih manifestacija i festivala;
-    unapređivanje amaterskog kulturno – umjetničkog stvaralaštva;
-     saradnja sa drugim ustanovama kulture;
-    saradnja sa nezavisnim institucijama kulture, nevladinim organizacijama i udruženjima iz oblasti kulture;
-     dopunske djelatnosti i druge poslove koje Osnivač stavi u nadležnost Centru.


Adresa: Dvorski trg br.1, Cetinje
Telefon: 041 234 766
E-mail: centarzakulturu@cetinje.me
Web: www.centarzakulturucetinje.com


Američki ugao

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Margaret En Uehara, sa gradonačelnikom Cetinja Aleksandrom Bogdanovićem i direktorkom Narodne biblioteke i čitaonice “Njegoš” Sašom Božović Lovre, zvanično je obilježila početak funkcionisanja Američkog ugla na Cetinju 14. decembra.
Američki ugao Cetinje postoji od 2013. godine pod nazivom Američka čitaonica. Nakon nedavno završenog unaprjeđenja kapaciteta, Američka čitaonica zvanično postaje Američki ugao. Američki ugao Cetinje je partnerski program Ambasade SAD u Podgorici i Javne ustanove Narodna biblioteke i čitaonica “Njegoš” Cetinje. Projekat je rezultat saradnje Prijestonice Cetinje i Ambasade SAD u Podgorici. Američki ugao na Cetinju je treći prostor u Crnoj Gori posvećen razvoju američko-crnogorske saradnje u oblasti kulture.
Adresa: ul. Dečanska
81250 Cetinje
tel/fax:+382 41 232 313
e-mail: americancorner.cetinje@gmail.com

 

Francuski ugao “Frédéric Rossif”
 
Adresa: Njegoševa ulica
Telefon: 068 444 868
E-mail: francuskiugao@gmail.com
Francuski ugao “Frédéric Rossif” otvoren je 21. juna 2013. godine. Riječ je o kulturno – edukativnom centru, otvorenom kroz saradnju Fondacije “Petrović Njegoš”, Prijestonice Cetinje i Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević”.
Ustanova, smještena u zdanju bivšeg francuskog poslanstva, nosi ime velikog reditelja i utemeljivača različitih televizijskih formi Frederika Rosifa, koji je, inače, rođen upravo na Cetinju.
Francuski ugao “Frédéric Rossif” raspolaže bibliotečkim fondom na francuskom jeziku, a domaćin je različitih programa i kurseva, uključujući i projekcije francuskih filmova. Danas, program u Francuskom uglu “Frédéric Rossif” baziran je na redovnom mjesečnom repertoaru.

 

Bivša poslanstva na Cetinju


Rusko poslanstvo - Rusija je prva osnovala na Cetinju stalno diplomatsko predstavništvo 1879. sa ministrom - rezidentom Spajerom, u ondašnjoj Katunskoj (danas Njegoševoj ulici broj 47). U vrijeme misije ruskoga opunomoćenog ministra - rezidenta Gubastova 1900. počela je izgradnja ruske ambasade na Cetiniu. Zgrada ambasade, građena u stilu ruskoga baroka, završava se 14. 09. 1903. godine. Zdanje je korišćeno za potrebitosti ambasade sve do okončanja ruske diplomatske misije uoči kapitulacije Cme Gore u I svjetskom ratu, decembra 1915. (5. januara 1916.) godine. Trenutno je objekat  namijenjen za potrebe Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.
Iste 1879. Crna Gora uspostavlja stalne diplomatske veze i sa Austro-Ugarskom, Italijom, Francuskom i Turskom.
Austro-ugarsko poslanstvo je sagrađeno 1899.godine (u ulici Baja Pivljanina 134) prema nacrtu dr Josipa Sladea, sa preovlađujućijem elementima romanskoga i gotskoga stila rimokatoličke crkve koja je u njezinom sastavu. Djelovalo je na Cetinju sve do početka I svjetskog rata 1914. godine. U objektu je smješten Fakultet  za crnogorski jezik i književnost.
Tursko poslanstvo na Cetinju radilo  je u privatnoj kući vojvode Maša Vrbice (ulica Baja Pivljanina br. 1) poznatoj kao Pašina kuća. Tursko diplomatsko predstavništvo prestalo je sa radom na Cetinju oktobra 1912. g, kada se zbog prvog, balkanskog rata povuklo iz crnogorske prijestonice. Objekat koristi Fakultet dramskih umjetnosti.
Francusko poslanstvo - Prvi francuski diplomatski predstavnik na Cetinju (1879 ) imao je rang otpravnika poslova. Godine 1886. Francusko poslanstvo se preselilo iz Dubrovnika na Cetinje. U vrijeme diplomatske misije francuskog ambasadora grofa Serseja 1909 - 1910. godine ambasada Francuske je dobila svoje zdanje u kitnjastom i raskošnom stilu u Katunskoj ulici broj 100, danas Njegoševa ulica. Zgrada je služila potrebama diplomatskog predstavništva Francuske do kraja 1915. godine.  do propasti Crne Gore u I svjetskom ratu. Danas je u objektu smješten dio JU Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević”.
Italijansko poslanstvo  je djelovalo na Cetinju u vremenu 1879 - 1915. godine., a od 1910. djelovalo je u sopstvenom zdanju, sazdanom po nacrtu čuvenog arhitekte Koradinija. Služi za potrebe JU Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević”.
Englesko poslanstvo - Engleska uspostavlja svoje stalno diplomatsko predstavništvo poslije Berlinskog kongresa . Od 1912. Godine ono je bilo smješteno u sopstvenom zdanju, urađenom po nacrtu engleskoga arhitekte Hartija, autora još dvije atraktivne zgrade na Cetinju u stilu cottage. Engleska ambasada je radila sve do pada Crne Gore. Danas služi za potrebe Muzičke akademije.
Bugarsko poslanstvo - Knjaževina Bugarska je uspostavila svoje diplomatsko predstavništvo na Cetinju 1897.godine, nakon što se i knjaz Nikola pridružio srpsko-bugarskoj nagodbi. Bugarsko poslanstvo je bilo smješteno u Dvorskoj ulici (do dvora knjaza-kralja Nikole), u privatnoj kući vojvode Iva Radonjića. Do prekida crnogorsko-bugarskih odnosa, a time i prestanka rada ambasade na Cetinju došlo je 1913.godine, izbijanjem drugog balkanskog rata. Danas je u objektu smještena Gradska kafana.
Poslanstvo Srbije - Kraljevina Srbija je ustanovila svoje diplomatsko predstavništvo na Cetinju, koje je u vrijeme osnivanja imalo rang zastupništva. Početkom oktobra 1901. Obnovljeni su crnogorsko-srpski diplomatski odnosi. Diplomatsko predstavništvo Srbije na Cetinju je neko vrijeme bilo smješteno u privatnoj kući Jovana Milunovića (Pipera) u Katunskoj ulici br.21. Majskim prevratom u Srbiji 1903, srpski poslanik je opozvan, da bi se poslanstvo ponovo otvorilo 1907. Dvije godine docnije uzdignuto je na stepen poslanstva i smješteno u zgradu naspram kraljevskoga dvora na Cetinju. Funkcionisalo je sve do pada Crne Gore. Trenutno služi za poterbe Etnografskog muzeja kao dijela Umjetničkog muzeja Crne Gore.
Grčko poslanstvo -  Grčka je bila medju prvim državama koja je nakon Berlinskog kongresa uspostavila diplomatske odnose sa Crnom Gorom i postavila poslanstvo na Cetinje. Godine 1881. djeluje u rangu diplomatske agencije. Ono je napustilo Cetinje kada je kapitulirala Crna Gora. Bilo je smješteno prvo u Katunskoj, a potom u ulici Ivana Crnojevića br. 42, u privatnoj kući Steva Popovića, te naposljetku u kući Pajovića , danas Bulevaru crnogorskih heroja.
Belgijsko poslanstvo je akreditovano na Cetinju poslije Berlinskog kongresa. U rang poslanstva ustanovljeno je dekretom belgijskog kralja Alberta I 1910, kada je za vicekonzula na Cetinju naimenovan Vuko Vuletić u čijoj se kući (Dvorski trg br. 6) ono i nalazilo.
Njemačko diplomatsko predstavništvo otvoreno je na Cetinju 1905. godine. Bilo je smješteno u privatnoj kući Jovana Milunovića - Pipera (današnja Njegoševa ulica broj 23), a prestalo je sa radom izbijanjem I svjetskog rata 1914.godine.
Diplomatsko predstavništvo SAD ustanovljeno je na Cetinju početkom 20. vijeka. Bilo je smješteno u Lokandi (Grand hotelu), sagrađenom 1864. godine, a radilo je sve do početka ratova koji su doveli do pada Crne Gore.

 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018