Svečano otkriven spomenik princezi Kseniji na Cetinju
09.11.2022

Ceremonija otkrivanja spomenika crnogorskoj princezi Kseniji Petrović upriličena je danas na platou ispred kuće Đukanovića u Njegoševoj ulici.

Na prigodnoj svečanosti otkrivanja spomenika govorili su gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković i Marko Špadijer ispred Inicijativnog odbora za podizanje spomenika princezi Kseniji.

Gradonačenik Prijestonice Nikola Đurašković istakao je da je Prijestonica Cetinje snažno podržala ovaj projekat i djelima, a ne samo riječima, pokazala koliko cijeni velikana Dimitrija Popovića, kreatora ideje podizanja spomenika Veska Pejovića i donatore skulpture.

„Princeza Ksenija je jedna od ličnosti crnogorske istorije prema kojoj, posebno Cetinje, izražava iskreno poštovanje i dirljivi sentiment i čiji patriotizam i odanost domovini zaslužuju poštovanje generacija. Podizanjem ovog spomenika koji će trajno simbolisati emancipaciju crnogorske žene, čuvamo našu istoriju i kulturu, ali i pokazujemo poštovanje i uvažavanje jedne izuzetne žene koja je svojom predanošću služila svojoj domovini Crnoj Gori i postala jedan od simbola njene nepokornosti“, zaključio je gradonačelnik Prijestonice.

Na svečanosti otkrivanja spomenika nastupile su balerine iz plesne škole Mystique koje su simboličnim nastupom prikazale moderan život princeze Ksenije Petrović.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018