Maša Vlaović selektorka 43. Crnogorskog likovnog salona „13. novembar“
18.09.2021

Teoretičarka i istoričarka umjetnosti Maša Vlaović selektorka je 43. Crnogorskog likovnog salona „13. novembar“, koji bi od 12. novembra do 15. decembra trebalo da bude organizovan u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“.

 Ovogodišnji salon održava se pod nazivom „And...What About Tomorrow"/ I... što ćemo śjutra?“.

 „Cilj izložbe jeste da se sagleda aktuelni trenutak i njegovi nedostaci, i da kroz društveno angažovane radove ponudimo posmtračima umjetničke odgovore na zadatu temu. Postvaka je usmjerna ka savremenim umjetnicima različitih senzibiliteta, sa akcentom na nove medije i izvođačke prakse. Radovi su pažljivo selektovani kako bismo dali sveobuhvatni presjek - od performansa koji bi se izveo na noć otvaranja, preko instalacija, konceptualnih i video radova.... Selektovani radovi predstvaljaju reakcije i refleksije na društvena zbivanja. Ovom konstruktivnom izložbom želimo da pokažemo suprostavljanje destrukciji i svim nazadnim principima, uz želju za uvođenjem reda i harmonije. Cilj je sačuvati ,,čovjeka u doba premanentne nesigurnosti, agresivne medijalizacije i tek započete robotizacije i automatizacije svijeta u kome živimo”, objasnila je selektorka Salona Maša Vlaović.

Vlaović je završila osnovne i master studije na Fakultetu umjetnosti, smjer teorija i istorija savremene umjetnosti, Univerziteta Donja Gorica. Diplomirala je i na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, smjer međunarodna ekonomija. Dobnica je nagrade Glavnog grada ,,19. Decembar”, nagrade i stipendije “CANU” za izuzetan uspjeh tokom studiranja i nagrade Fakulteta umjetnosti za najboljeg studenta. Doktorand je Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu. Na Fakultetu umjetnosti angažovana je na predmetima Istorija umjetnosti baroka i rokokoa i Istorija umjetnosti 18. vijeka. Objavljuje autorske tekstove, organizovala je više samostalnih izložbi i razgovora sa umjetnicima.  Zaposlena je kao kustoskinja u galeriji Art, Muzeji i galerije Podgorice.

Crnogorski likovni salon „13. novembar“ jedna je od najstarijih likovnih manifestacija u Crnoj Gori. Ovaj umjetnički događaj od nacionalnog značaja organizuju Prijestonica Cetinje i Društvo istoričara umjetnosti Crne Gore u partnerstvu sa Narodnim muzejom Crne Gore. Salon se tradicionalno otvara uoči 13. novembra Dana oslobođenja Cetinja.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018