Gradonačelnik Kašćelan sa cetinjskim privrednicima: Kroz tri paketa pomoći, obezbijedili 800.000 eura podrške
23.07.2021

Prijestonica Cetinje posvećena je unapređenju uslova za podršku privredi, povećanju broja zaposlenih i poboljšanju uslova života za sve građane, kazao je gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan na sastanku sa cetinjskim privrednicima.

 

„Uprkos teškoj finansijskoj situaciji, krizi izazvanoj koronom, razvoj Prijestonice nije zaustavljen. U različite infrastrukturne projekte, koji treba da poboljšaju kvalitet života građana ali i olakšaju poslovanje privrednika i privuku nove investicije, u mandatu ove lokalne vlasti samo po osnovu Zakona o Prijestonici uloženo je više od 15 miliona eura. Uključujući i investicije sa državnog nivoa, govorimo o cifri od oko 50 miliona eura, a u toku su projekti vrijedni oko 30 miliona eura“, kazao je Kašćelan.

 

On je istakao da je Prijestonica bila posvećena konsolidaciji javnih finansija, da je smanjila zaduženje za oko tri miliona eura za tri godine, da je prijevremno vratila dva kredita a da je imovina grada uvećana za 3,6 miliona eura.

 

Osvrnuvši se na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, koja je pogodila i privrednike ali i lokalnu samoupravu, Kašćelan je kazao da je Prijestonica prošle i ove godine donijela tri paketa pomoći cetinjskim privrednicima, ukupne vrijednosti 800.000 eura, od čega je realizovano 500.000 eura, dok je ostatak na čekanju zbog ćutanja Agencije za zaštitu konkurencije. 

 

„Svjestan sam koliko je teško biti privrednik danas, kolika je kriza sa kojom se suočavate i zato posebno cijenim napore koje ste uložili da održite svoje biznise i u najvećoj mogućoj mjeri sačuvate broj zaposlenih“, kazao je Kašćelan i dodao da je porast broja nezaposlenih te da želi zajedno sa privrednicima da radi na prevazilaženju ovog problema.

 

Gradonačelnik je rekao da su se, usljed uvećanja imovine Prijestonice kroz kupovinu lokacije na kojoj je nekada bila Lokanda i gornji kompleks Oboda, stvorili uslovi za nove investicije i da je Prijestonica spremna na dogovor i saradnju u cilju valorizacije ovih lokacija.

 

„Lokacija na Obodu se može parcelisati, prilagoditi namjeni, možemo razgovarati i o drugim uslovima ali ono što je naš uslov jeste zapošljavanje naših sugrađana“, rekao je gradonačelnik.

 

On je privrednike informisao i o dva projekta kroz koja se mogu dobiti sredstva za poljoprivredu i ruralni turizam. Jedan projekat je Placement i on za cilj ima obezbjeđivanje zapošljavanja, umrežavanja i obuke lokalnoj prehrambenoj industriji i entitetima u Crnoj Gori. Podrška za ruralni turizam obezbijeđena je kroz IPARD II kroz koji se sredstva podrške dodjeljuju za investicije od 10.000 do 150.000 eura, uz bespovratnu podršku do 65 odsto vrijednosti odobrenih prihvatljivih troškova.

 

Govoreći o drugim aktivnostima Prijestonice sa ciljem podsticaja privrede i turizma, gradonačelnik je kazao da će Beer fest biti od 14-16. avgusta te da će biti značajan za turizam i ugostiteljstvo. Takođe, za drugu polovinu septembra, Kašćelan je najavio organizovanje Međunarodnog sajma pršute, zajedno sa klasterom Crnogorski pršut.

 

Na sastanku je razgovarano i o načinima prevazilaženja problema privrednika koji se odnose na poreska dugovanja, unapređenje planske dokumentacije koja bi predstavljala podsticaj a ne kočnicu za razvoj, prilagođavanje cijena lokalnih komunalnih usluga.

 

Sagovornici su se saglasili da će se u narednom periodu raditi na kreiranju povoljnijeg ambijenta za privrednike koji bi doprinio i privlačenju novih investitora. Dogovorena je, takođe, i intenzivnija saradnja i komunikacija između Prijestonice i privrednika, a ukazano je i na značaj oživljavanja Privrednog kluba Cetinja.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018