Zainteresovani za ulaganja u inovacije i mlade
26.01.2021

Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan razgovarao je danas sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori Karen Medoks koja je, u okviru nastupne posjete Prijestonici Cetinje, obišla i zgradu bivšeg britanskog poslanstva, odnosno Muzičke akademije, Osnovnu školu „Njegoš“, Biljardu i Centar za lokalni ekonomski razvoj i EU projekte.

Gradonačelnik Kašćelan predstavio je ambasadorki Medoks najvažnije projekte koje gradska uprava realizuje, kao i razvojne planove u više privrednih djelatnosti u koje bi mogli da se uključe i investitori iz Ujedinjenog Kraljevstva. U tom kontekstu pomenuta je gradnja hotela Lokanda kroz privatno-javno partnerstvo, kao i razvoj „zelenih“ poslova u Prijestonici.

Gradonačelnik Kašćelan govorio je i o značaju Zakona o Prijestonici za razvoj grada, navodeći da je cilj lokalne uprave stvaranje uslova za nova zapošljavanja i privlačenje stranih investitora obezbjeđivanjem konkurentnih uslova i podsticajnih mjera za poslovanje.  

Kašćelan je sa Medoks razgovarao i o funkcionisanju lokalne uprave u svijetlu političkih promjena u zemlji, kao i o uticaju odluka izvršne vlasti na opštine, a vezano za zakonsku regulativu i sprovođenje javnih nabavki, izdavanje planske dokumentacije i privremeno finansiranje.

Sagovornici su razgovarali i o mogućnosti da se reafirmiše ideja o bratimljenju Prijestonice Cetinje i britanskog kraljevskog grada Windsora, te saglasili da lokalna uprava pošalje pismo o namjerama britanskoj ambasadi u Podgorici kako bi se istražile mogućnosti za realizovanje ove ideje.   

Ambasadorka Medoks kazala je da nije slučajno Cetinje njena prva stanica u obilasku Crne Gore, navodeći da se nada da će joj  „putovanje“ na koje je krenula pomoći da bolje upozna Crnu Goru i njene stanovnike.

Ona je ocijenila i da je Cetinje kolijevka crnogorske kulture, dodajući da ono nije samo dio istorije Crne Gore, nego i njena budućnost.

Medoks je kazala i da se britanska ambasada trudi da unaprijedi investicione i trgovinske veze između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore, te da su posebno zainteresovani za ulaganja u inovacije i mlade.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018