Inspekcija da pojača kontrolu poštovanja mjere samoizolacije
06.11.2020

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Prijestonice Cetinje naložio je danas lokalnom inspekcijskom timu da pojača kontrolu osoba kojima je određena samoizolacija zbog infekcije koronavirusom i osudio neodgovorne pojedince koji tu mjeru krše i dovode u opasnost svoj i živote drugih ljudi.

Kovid timovi Doma zdravlja Cetinje od 2. do 5. novembra na novi koronavirus testirali su 119 osoba. U tom periodu stigli su rezultati testiranja iz prethodnog perioda za 164 osobe, od kojih je čak 117 bilo pozitivno na novi virus. U Domu zdravlja dva zdravstvena radnika i jedno tehničko lice su oboljeli od Covid-19, dok je jedna medicinska sestra u samoizolaciji.

U Opštoj bolnici „Danilo I“ u posljednja tri mjeseca obavljeno je 440 testiranja. Od 8. avgusta, kada je hospitalizovan prvi kovid pozitivni pacijent, u Kovid centre transportovano je 25 pacijenata. Ambulantno pozitivnih bilo je 16 pacijenata. U posljednjih mjesec dana radiološka služba Bolnice uradila je 76 RTG snimaka pluća pacijentima koji su kovid pozitivni. U toj zdravstvenoj ustanovi 11 medicinskih i nemedicinskih radnika je pozitivno, dok je njih 15 u samoizolaciji.

Imajući u vidu složenost epidemiološke situacije u gradu, Opštinski tim naložio je zatvaranje svih objekata u kojima se okupljaju osobe starije dobi, kao što su Klub penzionera, Klub veterana i Šahovski klub. Vlasnicima ugostiteljskih objekata preporučno je da baštenski mobilijar uklone ili naslože tako da se ne može koristiti, a u skladu sa posljednjim setom mjera NKT i Instituta za javno zdravlje.

Kako su fitnes klubovi i teretane, kao i sportski kolektivi pod povećanim rizikom od širenja infekcije, Opštinski tim preporučio je dosljedno poštovanje već donešenih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela i Instituta za javno zdravlje, uz isticanje potrebe svođenja svih aktivnosti na minimum, osim kod profesionalnih klubova o kojima odluku donose nadležni savezi.

Na još 14 dana produžena je zabrana rada pijace komisione robe, dok je Komunalnoj policiji naloženo da u saradnji sa ekipama gradskog Vodovoda i Službe zaštite i spašavanja sprovodi redovne dezinfekcije javnih površina i saobraćajnica.

Od 9. novembra biće privremeno obustavljen rad sa strankama u svim sekretarijatima, direkcijama i službama Prijestonice Cetinje, osim u Građanskom birou koji će primati zahtjeve građana radnim danima od 10 do 12 časova i isključivo u hitnim slučajevima.

Rukovodiocima sekretarijata, direkcija i službi Prijestonice Cetinje naloženo je da 14 dana, počevši od 9. novembra, u svojim jedinicama organizuju dežurstava, vodeći računa da se u službenim prostorijama nalazi ograničen broj zaposlenih.

Javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Prijestonica preporučeno je da na 14 dana, počevši od 9. novembra, organizuju rad sa strankama u smanjenom obimu, uz poštovanje svih donešenih mjera.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018