Pobratimili se Cetinje i Bitolj
04.11.2020

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan i gradonačelnica Bitolja Nataša Petrovska potpisali su danas Memorandum o saradnji, kojim je ozvaničeno bratimljenje dva grada. Memorandumu su prethodile odluke o bratimljenju koje su donijeli lokalni parlamenti, a potpisivanje je organizovano istovremeno na Cetinju i u Bitolju.

Obraćajući se učesnicima događaja u Bitolju, putem digitalnih platformi, gradonačelnik Kašćelan čestitao je građanima i građankama toga grada Dan oslobođenja, ocjenjujući da su Cetinje i Bitolj „istorijske vertikale“ dvaju država i njihovih naroda.

„Pristupamo važnom činu – bratimljenju koje će još snažnije povezati i približiti sve naše sličnosti i posebnosti. Stara kraljevska prijestonica Cetinje i konzulski grad Bitolj više su od mjesta u kojima se živi. Oni su živući artefakti minulih vjekova, svjedoci trajanja, duhovne i kulturne prijestonice, istorijski centri, raskrsnice puteva na kojima se susrijeću Istok i Zapad“, naveo je Kašćelan.

Prema njegovim riječima, taj susret kultura i ljudi čini da se Cetinje i Bitolj prepoznaju kao osobeni i važni elementi u izgradnji nacionalnog i kulturnog identiteta, bez kojih državno biće Crne Gore i Sjeverne Makedonija ne bi bilo potpuno.

„Zato je i Memorandum o bratimljenju prirodan slijed i zaloga zajedničke i bolje budućnosti. Vjerujem da smo, kao odgovorni predstavnici svojih zajednica, pažljivo odmjerili oblike saradnje i pretočili ih u sporazum, a imajući u vidu prijateljske odnose crnogorskog i makedonskog naroda, ali i evro-atlansku perspektivu naših država, koja nema alternativu“, kazao je Kašćelan.

On je naveo da Cetinje i Bitolj, kao multikulturne sredine i gradovi prepoznati po kosmopolitizmu i pažljivom čuvanju kulturne baštine, žele da saradnju osnaže u oblastima lokalne uprave, obrazovanja, turizma, kulture, sporta …

„Naši ciljevi su komplementarni – snažne lokalne zajednice kao pouzdani servisi građanima“, poručio je gradonačelnik.

On se zahvalio Ambasadi Crne Gore u Skoplju i ambasadorki Mariji Petrović, kao i Crnogorskoj zajednici u Sjevernoj Makedoniji što istinski rade na učvršćivanju davno uspostvaljenih veza među našim narodima i državama.

Gradonačelnica Bitolja Nataša Petrovska kazala je da je ta opština od danas „bogatija za još jedan zbratimljeni grad, za još jedan prijateljski grad“, s kojim očekuje da će u budućnosti imati dobru  saradnju.

„Potpisivanje Memoranduma na ovaj način, pokazatelj je da su naša dva grada veoma bliski.  Potrebna je velika volja da bi se u ovim okolnostima uradilo nešto. Nedostaje nam rukovanje, za koje se nadam da će se desiti uskoro, jer Bitolj i Cetinje imaju puno toga da urade zajedno. Do tada ostajemo otvoreni za saradnju, uz elektronsku podršku, razvijanjem niza ideja i strategija, do trenutka kada ćemo moći i fizički sve to da primijenimo onako kako dolikuje našem gradu, ali i prijateljskom Cetinju“, rekla je ona.

Ambasadorka Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji Marija Petrović ocijenila je da je potpisivanje Memoranduma još jedna u nizu potvrda odličnih međudržavnih odnosa i tradicionalno bliskih i prijateljskih veza između dva naroda.

„Istorijski gledano, i Prijestonica Cetinje i opština Bitolj predstavljali su značajne duhovne, istorijske, političke i kulturne centre naših država, davali značajan doprinos i imali veliku ulogu u izgradnji državnosti i kulturne prepoznatljivosti, a bili su i centri diplomatskog života obje države“, podsjetila je ona.

Petrović je navela da su Cetinje i Bitolj danas važni administrativni centri, koji žele da stvore bolji život svojim građanima.

Ona je gradonačelniku Kašćelanu i gradonačelnici Petrovskoj čestitala na dosadašnjem veoma uspješnom radu, dodajući da je sigurna da će Memorandum doprinijeti ne samo snažnijem povezivanju lokalnih samouprava, već i cjelokupnoj društvenoj, političkoj, ekonomskoj i turističkoj razmjeni između dva grada.     

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018