Značajni rezultati Prijestonice u finansijskoj konsolidaciji
12.08.2020

Prijestonica Cetinje postigla je značajne rezultate u finansijskoj konsolidaciji i poreskoj disciplini u protekle tri godine, saopšteno je u toku susreta gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Kašćelana sa ministrom finansija Darkom Radunovićem, koji je sa saradnicima boravio na Cetinju.

Sagovornici su ocijenili da će Vladin treći paket ekonomskih mjera podrške građanima i privredi, vrijedan 1,22 milijarde eura, imati ključnu ulogu u oživljavanju privredne aktivnosti i prevazilaženju aktuelne ekonomske situacije uslijed pandemije koronavirusa, ali i za stvaranje pretpostavki za nove  investicije.

Saopšteno je i da je set mjera podrške privredi, koji je donijela Prijestonica Cetinje, dobra osnova za očuvanje privredne aktivnosti u gradu i za podršku lokalnoj ekonomiji, dok je Zakon o Prijestonici garant za redovno finansiranje budžetskih obaveza, kao i za nastavak investicionih aktivnosti.

U toku sastanka razgovarano je o kapitalnim i infrastrukturnim projektima u Prijestonici i ocijenjeno da je prioritet lokalne uprave i države trajno rješavanje pitanja vodosnabdijevanja grada na efikasan i održiv način.

Navedeno je da je zakup Oboda veoma značajna investicija, jer bi trebalo da generiše nova zapošljavanja, dok je izgradnja putne infrastrukture na seoskom području posebno važna zbog stvaranja uslova za dalji razvoj poljoprivrede i ruralnih krajeva opštine.

Dodatan podstrek razvoju Cetinja, kako su ocijenili Kašćelan i Radunović, trebalo bi da dà gradnja žičare Kotor-Lovćen, a posebno u turističkom smislu kroz kreiranje novih turističkih sadržaja i objedinjavanje ponude.

Na sastanku je razgovarano i o programu socijalnog stanovanja i planovima Prijestonice u toj oblasti, kao i o podršci koju lokalna uprava obezbjeđuje za sindikalne organizacije na projektima stambenog zbrinjavanja zaposlenih pod povoljnijim uslovima.    

Ministar Radunović i gradonačelnik Kašćelan razgovarali su i sa predstavnicima Udruženja penzionera Cetinja o novom zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se tretira status penzionera i povećanje penzija, kao i o potrebama  cetinjskih penzionera.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018