Cetinje domaćin Neuro dana
27.06.2020

Crnogorska Prijestinica Cetinje domaćin je ovogodišnjih „Neuro dana“ koje pod motom „Umjetnost uma – način života“ organizuju Klinički Centar Crne Gore i Udruženje neurologa Crne Gore u saradnji sa kompanijama Roche i Glosarij.

Pozdravljajući učesnike dvodnevnog skupa, koji je na Cetinju okupio najveće domaće i svjetske stručnjake iz neurologije, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan zahvalio se organizatorima što su izabrali Cetinje za održavanje godišnjeg sastanka. On je podsjetio da se na Cetinju, već 145 godina, mentalnim i fizičkim zdravljem građana bavi najstarija zdravstvena ustanova u Crnoj Gori  - Opšta bolnica „Danilo I“.

Kašćelan je naveo da je crnogorska Prijestonica po mnogo čemu osobena i jedinstvena, pa i po tome što je istinski kulturni, duhovni, društveni i politički centar Crne Gore.

„Cetinje, već pola milenijuma, jeste središte svih zbivanja u kojima se gradio i čuvao indentitet naroda Crne Gore, zametala iskra slobode i čuvale temeljne vrijednosti ljudske civilizacije. Naš poriv da se sloboda čuva životom je jedinstven, jer nije imao očekivani antipod da se sloboda otima od drugih, što se jasno očituje u multikulturalnosti Crne Gore i njenom građanskom uređenju“, rekao je on.

Kašćelan je kazao da su na Cetinju napisane neke od najljepštih rečenica crnogorske i svjetske književnosti „koje još intrigiraju i na umjetničko promišljanje pokreću umove širom svijeta“.

„Ovi predjeli zabilježeni su kičicom na platnima najpriznatijih domaćih i svjetskih slikara, i sačuvani kao neizbrisivi trag đedovine u srcima izgnanika i pečalbara, ali i njihovih potomaka, duže od vijeka. Ovdje i danas stvaraju generacije umjetnika svjetskog ranga, u okruženju u kojem je pohranjeno kulturno blago Crne Gore“, naveo je gradonačelnik.

U Prijestonici se, kako je dodao, obrazuju i budući profesionalci iz umjetničkih profesija, kao i profesori crnogorskog jezika i književnosti „kako bi se osobenost jednog naroda sačuvala u višeznačnim kodovima, koje je moguće čitati i u vremenima koja te tek slijede“.

„Mi i dalje vjerujemo da um nad snagom caruje i da je važno i u tehnokratskom i otuđenom svijetu, stimulisati moždanu aktivnost na stvaranje okruženja koje je u saglasju sa čovjekom“, poručio je gradonačelnik.   

Gradonačelnik Kašćelan je prije početka sastanka „Neuro dani“ razgovarao sa direktorom Kliničkog centra Crne Gore dr Jevtom Erakovićem, akademikom CANU prof. dr Vasom Antunovićem i predstavnikom kompanije Roche Milošem Ičevićem.  

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018