Na teritoriji Prijestonice Cetinje nalazi se veliki broj crkava i manastira. Riječ je o vjerskim objektima na gradskom i ruralnom području, podignutim u prethodnim stoljećima, među kojima se najprepoznatljiviji nalaze u samom gradskom jezgru.

Cetinjski manastir

U podnožju Orlovog krša, na mjestu na kojem se nalazio dvor Ivana Crnojevića, vladika Danilo Petrović podigao je 1701. godine Cetinjski manastir. U konstrukciju manastira ugrađeni su arhitektonski elementi sa razorenog Crnojevića manastira.

Jezgro manastirskog kompleksa predstavlja jednobrodna crkva skromnih dimenzija, posvećena Rođenju Bogorodice i u njoj je smješten ikonostas iz sredine XIX vijeka – rad grčkih majstora. U južnoj pijevnici smješten je ćivot sa moštima Svetog Petra Cetinjskog, dok se pri samom ulazu nalaze grobnice sa ostacima knjaza Danila Petrovića i velikog vojvode Mirka Petrovića.

U manastiru su pohranjene dvije velike hrišćanske relikvije – ruka Svetog Jovana Krstitelja i čestica Časnog Krsta Gospodnjeg.

U takozvanom Njegoševom konaku, nalazi se i manastirski muzej, koji, po bogatstvu i raznovrsnosti eksponata, predstavlja najznačajniju muzeološku instituciju te vrste u Crnoj Gori.

Cetinjski manastir, skladna arhitektonska cjelina u samom jezgru grada, danas je simbol crnogorske duhovnosti, slobodoljublja i prosvjetiteljstva.

Crkva na Ćipuru

Manastir sa crkvom Rođenja Bogorodice na Ćipuru podigao je gospodar Ivan Crnojević 1484. godine.Na osnovu sačuvanih ostataka i pisanih tragova, bio je to složen i moćan manastirski kompleks opasan zidovima, na koje su se naslanjali konaci, kule i pomoćni objekti. No, 1692. godine, manastir Crnojevića do temelja su razorili Turci.

Na temeljima manastirske crkve, knjaz Nikola podigao je dvorsku kapelu posvećenu Rođenju Bogorodice, primarno namijenjenu za dvorske vjerske ceremonije. Riječ je o jednobrodnoj crkvi sa šestostranom kopolom i kamenom plastikom na portalu. Ktitorski zapis urezan je oko prozora.

U crkvi se nalazi grobnica gospodara Ivana Crnojevića. Na ulazu, podignute su memorijalne grobnice u koje su 1989. godine, iz ruske crkve u San Remu, prenijeti posmrtni ostaci kralja Nikole I Petrovića i kraljice Milene.

Crkva na Ćipuru nalazi se, takođe, u gradskom središtu – i to na lokaciji između Cetinjskog manastira, Biljarde i Dvora kralja Nikole.

Vlaška crkva

Crkva Rođenja Bogorodice, poznata i kao Vlaška crkva, podignuta je u XV vijeku. Današnje obrise dobila je 1864. godine.

U okolini crkvenog dvorišta nalazi se jedinstvena ograda – formirana od cijevi pušaka zaplijenjenih u crnogorskim oslobodilačkim ratovima protiv Turaka u razdoblju od 1858. do 1878. godine.

Kod ulaza, sa obje strane, nalazi se po jedan srednjevjekovni nadgrobni spomenik – stećak, ukrašen reljefnim predstavama. Spomenici potiču sa kraja XIV ili samog početka XV vijeka.

Vlaška crkva danas se nalazi u samom središtu Cetinja i, zajedno sa spomenikom Lovćenska vila predstavlja jedan od najprepoznatljivijih gradskih motiva.

Katolička crkva Svetom Antunu

Katolička crkva, posvećena Svetom Antunu Padovanskom, podignuta je 1912. godine. Crkva je sazdana u neposrednoj blizini kompleksa austrougarskog poslanstva.

Plan crkve i župničkog stana izradio je italijanski arhitekta Koradini – poznat po planovima čitavog niza objekata koji i danas postoje na Cetinju. No, u toku gradnje, usljed nedostatka materijalnih sredstava neophodnih za realizaciju raskošno projektovanog zdanja, plan je znatno redukovan. To se posebno odnosi na rješenje glavne fasade crkve.