Projekti

Prijestonica Cetinje učestvuje u osam međunarodnih projekata ukupne vrijednosti 4,7 miliona eura. Uz to, gradska uprava, zajedno sa partnerima, priprema niz novih međunarodnih projekata, prevashodno finansiranih iz fondova Evropske unije.

Projekat nabavke vozila specijalizovanog za intervencije na kanalizacionoj mreži vrijedan je 240.000 eura. Uz nabavku vozila, realizacija projekta podrazumijevala je i niz promotivnih aktivnosti – počev od organizacije javnih tribina, sve do snimanja radio spotova. Završetak realizacije projekta predviđen je za 2013. godinu.

Instalacija savremene solarne javne rasvjete, projekat je koji predstavlja donaciju Narodne republike Kine Prijestonici Cetinje i Opštini Kotor. Projekat je odobren i vrijedan 3,6 miliona eura. Realizacija projekta, koja će početi polovinom 2013. godine, podrazumijeva instaliranje javne rasvjete u Donjem polju, Grudi, Bajicama, ulicama Ivana Crnojevića, Štampara Makarija, Novice Cerovića, Vuka Mićunovića, Obilića, Grahovskoj, Lovćenskoj i Peka Pavlovića, na Bulevaru crnogorskih junaka, Kružnom putu, te kod JP „Sportski centar“, autobuske stanice i starog igrališta.

U okviru prekogranične saradnje Hrvatska – Crna Gora, Prijestonica Cetinje i Grad Dubrovnik, u saradnji sa turističkim organizacijama, prijavili su projekat „Vinski koridor“, koji je i odobren. Cilj projekta je povezivanje proizvođača vina sa teritorija Prijestonice Cetinje i Dubrovačko – neretvanske Županije, izrada zajedničkog internet sajta, promotivnog materijala, vinskih festivala, vinskog centra i vinskih staza. Projekat je vrijedan 220.000 eura.

Nabavka mobilne radionice za Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, projekat je koji je već odobren od strane Ambasade Japana. Projekat je vrijedan 89.000 eura.

Prijestonica Cetinje aplicirala je projektom energetske efikasnosti u vodenom ciklusu, uz upotrebu inovativnih sistema upravljanja vodama u mediteranskim gradovima. Projekat je odobren, a njegova je implementacija, vrijedna 120.000 eura, počela u martu 2013. godine.