ponedjeljak, 09 oktobar 2017 15:21

Biznis inkubator šansa za pokretanje novih biznisa

Rekonstrukcija upravne zgrade nekadašnje fabrike „Košuta“ u kojoj će se nalaziti biznis inkubator i inovativni centar u završnoj je fazi, a bice namijenjeni preduzetnicima koji teže razvoju različitih biznis ideja. Biznis inkubatorom koji će već od novembra biti uspostavljeni rukovodiće Biznis centar Cetinje.

Direktor Biznis centra, Luka Jovićević, kazao je da će se kroz ovaj model podržavati kreativne i inovativne ideje pojedinaca koji su voljni da ih realizuju kroz sopstveni biznis.

- Biznis inkubatori i Inovativni centar pružaće usluge i podršku svim našim sugrađanima koji planiraju da započnu sopstveni biznis. Oni će omogućiti pokretanje start up biznisa i realizaciju njihovih ideja, što će biti snažan podsticaj razvoju preduzetništva u našem gradu, ali i otvaranju novih radnih mjesta – kazao je Jovićević i dodao da su u biznis inkubatoru definisani posebni prostori za nova preduzeća u razvoju, kojima će se obezbijediti poslovni prostori, infrastrukturu kao i druge usluge i pogodnosti. Cilj biznis inkubatora je, kako je naglasio, da pomognu razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća tokom prvih godina poslovanja.

- U razdoblju od tri do pet godina, preduzetnici, nova i postojeća preduzeća, mogu boraviti u biznis inkubatoru po povlašćenim kriterijumima, registrovati svoje preduzeće i pokrenuti svoj biznis – pojasnio je Jovićević.

On je kazao kako je otvaranje biznis inkubatora na Cetinju početak jednog šireg projekta koji je vezan za smanjenje nezaposlenosti i razvoj preduzetništva, kao i da mladi ljudi treba da razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa i svoje ideje pretoče u stvarnost, u čemu će im kroz ovaj program pomoći Prijestonica Cetinje.

Prijestonica Cetinje je među prvima u Crnoj Gori formirala čitav set programa podsticajnih mjera u cilju kreiranja povoljnog poslovnog ambijenta i otvaranja novih radnih mjesta.

- Izrađena je prostorno – planska dokumentacija za cjelokupno gradsko područje ali i šire, što nam je poslužilo i kao okvir za kreiranje dvije biznis zone. Takođe, donijeli smo Odluku o podsticajima za zapošljavanje lokalnog stanovništva. Time smo ponudili i podsticajne pakete i za one koji žele ulagati van biznis zona, a u pravcu poboljšanja turističke ponude i razvoja ruralnog područja – kazao je Jovićević i pojasnio da ti podsticaji, između ostalog, sadrže i umanjenje naknade za komunalno opremanje zemljišta, umanjenje poreza na nepokretnost, finansijsku participaciju za svako otvoreno radno mjesto, besplatnu izradu biznis planova, obezbjeđivanje stručnog saradnika za komunikaciju sa lokalnom upravom, finansiranje pripravnika i čitav niz drugih povoljnosti.

Luka Jovićević je naglasio da Biznis centar, kao organ lokalne uprave, pruža besplatnu podršku svim zainteresovanim za ulaganje u projekte iz oblasti privrede i poljoprivrede – od informacija o potencijalnim izvorima finansiranja i podrške u administrativnim procedurama, sve do besplatne izrade biznis planova i ostalih dokumenata.