subota, 22 jul 2017 15:36

Probijen tunel prema Njegušima

Tunel između Čekanja i Bukovice, u dužini od 460 metara, na trasi puta koji se rekonstruiše od Cetinja prema Njegušima, danas je probijen. Poslednjim radovima na probijanju tunela prisustvovali su gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača.

- Svjedoci smo da je teritorija prijestonice Cetinje, u dijelu rekonstrukcije putne infrastrukture, najveće gradilište u Crnoj Gori. Nesumnjivo, period iza nas, obilježile su rekonstrukcije putnih pravaca prema Podgorici, Budvi a kao sto vidite, predano radimo i na rekonstrukciji regionalnog puta prema Njegusima – kazao je gradonačelnik Bogdanović, nakon što je posljednja mina napravila otvor na tunelu u dijelu prema Njegušima. On je istakao da je riječ je o trenutno najvećem projektu rekonstrukcije magistralnog odnosno regionalnog puta u Crnoj Gori koji je vrijedan gotovo 10 miliona eura.

- Rekonstrukcijom ovog puta obezbjedićemo dinamičniji razvoj Njeguša, valorizaciju veoma izdašnih poljoprivrednih potencijala Katunske nahije, ali i kreirati uslove za stvaranje nove vrijednosti, a sam tim i novih radnih mjesta na ovom podneblju – naglasio je Bogdanović. On je saopštio da će lokalna uprava i u narednom periodu vrlo posvećeno realizovati aktivnosti na razvoju ruralnog područja njene teritorije.

Direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača kazao je da će rekonstrukcijom puta on biti skraćen za tri ipo kilometra i da će biti širok gotovo sedam metara, što će omogućiti znatno bržu i bezbjedniju saobraćajnu vezu izmedju Cetinja i Njeguša.

- Nakon probijanja tunela predstoje ozbiljni radovi u njemu i nadam se da ćemo uporedo, radove i u tunelu i na putu završiti u zadatom roku, a to bi trebalo da bude do sredine novembra, čime ćemo građanima Cetinja i Crne Gore predati na upotrebu jedan odličan i atraktivan put – kazao je Parača i dodao da Direkcija za saobraćaj zajedno sa Prijestonicom pokušava doći do izvođača i za nastavak ovog puta - od Krstca do Ivanovih korita, čija je dužina deset kilometara, a projektovana vrijednost radova oko četiri miliona eura. On je saopštio da je tenderska procedura pri kraju i da bi trebalo od septembra krenuti sa radovima i prema Lovćenu.

Vrijednost na rekonstrukciji puta Cetinje - Njeguši je oko 9,6 miliona eura, a izvođač radova je nikšićka firma Mehanizacija i programat.