četvrtak, 15 jun 2017 22:00

Otvorena izložba „Slovačke karikature“

Izložba „Slovačke karikature“ deset najboljih slovačkih umjetnika otvorena je večeras u galeriji Matice crnogorske na Cetinju.

Na izložbi su predstavljeni radovi najboljih karikaturista Slovačke: Andreja Mišaneka, Boba Perneckog, Iva Čadžieva, Jana Fitme, Lubomira Kotrha, Miroslava Barvirčaka, Rada Repickog, Rasta Visokaia, Vladimira Pavlika i Vojićeha Krumpoleca.

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović, obraćajući se prisutnima, kazao je da je ova izložba i pripadala Cetinju.

„Osim što je kulturno polazište i središte Crne Gore, naš je grad plodno tlo za forme koje se tiču i likovne umjetnosti i humora i satire. Upravo po tom specifičnom duhu – Cetinje je dobro poznato“, istakao je gradonačelnik Bogdanović.

On je podsjetio da su sa takvog podneblja iznikli i brojni sjajni crnogorski majstori karikature – od svestranog i nezaobilaznog Miloša Vuškovića, sve do Luke Lagatora.

„Sa druge strane – kao čast svoje vrste doživljavamo i to što su večeras sa nama stvaraoci iz zemlje koju prepoznajemo po Brunovskom, Benki ili Fuli. No, večerašnja je prilika jedinstvena – jer govorimo o plodu humorističkog pogleda na okolinu, a radovima koji su pred nama, objedinjeni su različiti stilovi i pristupi, što ovu izložbu ujedno čini i bogatijom. Sa nama su, uz to, neka od najznačajnijih imena današnjice u slovačkoj, pa i evropskoj karikaturi – čime smo posebno počastvovani“, kazao je Bogdanović.

Večerašnji nas čin, kazao je gradonačelnik Bogdanović, navodi i na razmišljanje da Cetinje, sa svojim brojnim izložbenim prostorima, ubuduće češće bude dom dobre karikature.

„U tom pogledu, siguran sam, bitno nam mogu pomoći naši sugrađani, ali i drugi crnogorski karikaturisti – jer nema sumnje da bi upravo ovakvim i srodnim smotrama bitno doprinijeli kultu koji Cetinje ima – ne samo kao Prijestonica kulture, već i kao trajno žarište duha, iz kojeg proističe specifičan i široko poznat humor“, naglasio je Bogdanović.

On je posebno pozdravio ambasadora Slovačke Republike u Crnoj Gori Romana Hlobena, koji je, kako je kazao, među najzaslužnijima što smo večeras na ovom mjestu.

„No, mnogo više od toga – upravo Slovačka Republika tokom čitavih godina svojim je dobronamjernim i prijateljskim odnosom dala primjer na koji način treba kontinuirano graditi odnose između zemalja. Baš zato, Crnogorci danas prepoznaju Slovačku kao jednog od naših ključnih partnera – i kao državu čiji su predstavnici i narod bili u potpunosti privrženi Crnoj Gori tokom nekih od najznačajnijih momenata novije istorije. Baš zbog toga, izraziću uvjerenje da je ovo tek prvi u nizu sličnih susreta – za kojih ćemo upravo na Cetinju afirmisati slovačku umjetnost, ali i druge oblasti koje se tiču te države“ istakao je gradonačelnik Bogdanović.

On se na kraju zahvalio i Matici crnogorskoj i kazao da će gradska uprava uvijek pružati punu podršku njihovom radu.

Pored gradonačelnika Bogdanovića, prisutne su pozdravili i majstor karikature Luka Lagator, Peter Razus i ambasador Slovačke Roman Hloben koji je i otvorio izložbu.