subota, 10 jun 2017 01:17

Susreti planinarskih klubova balkanskih zemalja na Lovćenu

Jubilarni dvadeseti Susreti planinarskih klubova balkanskih zemalja počeli su u petak uveče na Ivanovim koritima i trajaće tri dana. Na susretima, koje organizuje Planinarski klub „Gorica“ učestuje 120 planinara iz sedam balkanskih država (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Slovenija i Srbija).

Planinarske susrete na Ivanovim koritima svečano je otvorio gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović koji je izrazio zadovoljstvo što su Cetinje i Ivanova korita domaćini susreta planinarskih klubova, čiji je partner u organizaciji i Prijestonica Cetinje.

„O lokaciji na kojoj se večeras nalazimo, vjerujem, nije potrebno dugo govoriti. Poznat kao crnogorska sveta planina, kao podneblje čija znamenitost prevazilazi okvire naše države – Lovćen je dragocjen biljeg na svakoj mapi. Obgrljen duhom Njegoševim, pružajući vidike ka najljepšim krajevima Jadrana, on plijeni i očarava – dozivajući svakog svog posjetioca da mu se iznova vraća“, kazao je gradonačelnik Bogdanović.

Na otvaranju su govorili i dr Dragan Bulatović, predsjednik Planinarskog Saveza CG; Boris Mićić iz Planinarskog saveza Srbije; kao i Edita Files Bradarić, predsjednica Planinarskog kluba „Gorica“.

Manifestaciju su pomogli Ministarstvo sporta Crne Gore, Planinarski savez CG, Prijestonica Cetinje, NP Lovćen, Turistička organizacija Prijestonice Cetinje i Narodni muzej CG.