ponedjeljak, 06 februar 2017 15:44

Susret gradonačelnika Bogdanovića i ministarke javne uprave Suzane Pribilović

Ministarka javne uprave u Vladi Crne Gore Suzana Pribilović boravila je danas u posjeti Prijestonici Cetinje, tokom koje se sastala sa gradonačelnikom Aleksandrom Bogdanovićem.

Tokom posjete, ministarka Pribilović i gradonačelnik Bogdanović razgovarali su o brojnim temama koje se tiču funkcionisanja Prijestonice Cetinje, ali i sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori.

Iskazujući zadovoljstvo što je Prijestonica Cetinje prva jedinica lokalne samouprave koju ministarka Pribilović posjećuje u svom mandatu, gradonačelnik Bogdanović naglasio je značaj uspostavljanja Ministarstva javne uprave.

Više riječi bilo je o aktivnostima koje je Prijestonica Cetinje sprovela, odnosno koje slijede u pogledu daljeg unaprijeđenja efikasnog servisa građana. Pritom, naglašeno je kako unaprijeđenje rada jedinica lokalne samouprave nije samo proces od vitalnog značaja za reformu javne uprave u Crnoj Gori, već ima bitnu ulogu i u procesu evropskih integracija.

Ministarka Pribilović izjavila je kako je sa rukovodstvom Prijestonice Cetinje imala konstruktivan sastanak.

- Sa sigurnošću mogu reći da je Prijestonica Cetinje napravila značajan iskorak u pogledu servisiranja potreba građana i privrede, pri čemu ću posebno pomenuti sistem jednog šaltera, koji je ovdje uveden još 2012. godine. Nesporno je i da smo na današnjem sastanku čuli niz konstruktivnih prijedloga povodom pravca kojim treba teći reforma lokalne samouprave u budućem period. Pred nama je izazovan period, tokom kojeg ćemo svi zajedno morati da radimo mnogo kako bi process reformi bio završen na kvalitetan način – naglasila je ona.

Gradonačelnik Bogdanović takođe je iskazao uvjerenje kako će Prijestonica Cetinje u narednom vremenskom okviru biti pouzdan i odgovoran partner u realizaciji mjera i aktivnosti Ministarstva javne uprave Crne Gore.

- Drago mi je što smo danas bili u prilici da razmotrimo niz važnih tema, pri čemu je poseban akcenat bio na dosadašnjem i predstojećem toku reforme lokalne samouprave, što je od izuzetnog značaja ukoliko govorimo o evropskim integracijama. Uz to, govorili smo o aktuelnim i predstojećim projektima naše gradske uprave, o našim aktivnostima u kontekstu obezbjeđivanja sredstava iz međunarodnih fondova, te o svim mjerama koje smo preduzeli i koje su pred nama u cilju još efikasnijeg priužanja usluga građanima. U tom kontekstu, mogu reći da smo zadovoljni urađenim, ali i da je pred nama još mnogo posla – zaključio je gradonačelnik Bogdanović.

Posebna pažnja usmjerena je otvorenim pitanjima u vezi sa primjenom Zakona o komunalnim djelatnostima, odnosno predloženim izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji.

Gradonačelnik Bogdanović je tokom sastanka posebno akcentovao pitanje usvajanja novog Zakona o Prijestonici, pritom inicirajući sastanak predstavnika ministarstva i gradske uprave, u cilju detaljnog razmatranja odredbi već pripremljenog prijedloga dokumenta.

Nakon susreta uslijedila je posjeta Građanskom birou Prijestonice Cetinje – servisu čijim su uspostavljanjem u bitnoj mjeri skraćene i pojednostavljene sve procedure prilikom pružanja usluga građanima.

Ministarka Pribilović ocijenila je kako pomenuti servis predstavlja jedan od primjera na koje načine lokalne uprave mogu primjenom savremenih koncepata postati efikasniji i efektivniji servisi.