Predsjednik Senata Prijestonice

Jakov Milatović rođen je u Podgorici 7. decembra 1986. godine.
Osnovnu, srednju školu i fakultet završio je Podgorici. Kao stipendista američke vlade jednu studijsku godinu je proveo na Državnom univerzitetu Ilinoisa. Nakon toga, jedan semestar je boravio na Bečkom univerzitetu za ekonomiju i biznis (WU Wien), kao stipendista Vlade Austrije. Pod pokroviteljstvom Evropske komisija jednu studijsku godinu proveo je na Univerzitetu La Sapienza u Rimu. Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford i bio je stipendista britanske Vlade.
Pohađao je programe u organizaciji Ujedinjenih nacija u Njujorku, njemačke Fondacije Konrad Adenauer, Ambasade Crne Gore u Rimu i Kancelarije za međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta u Podgorici. Takođe, pohađao je program Oxbridge Academic na Oksfordu, te niz programa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Londonu, kao i Londonske škole ekonomije (LSE). Usavršavao se i na Univerzitetu u Pekingu, Univerzitetu u Beogradu i Liderskoj akademiji Univerziteta Standford.
Radio je u bankarskom sektoru u zemlji i inostranstvu. U sektoru za ekonomsku i političku analizu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), bavio se ekonomskom analizom regiona Jugoistočne Evrope i država Zapadnog Balkana. Od 2018. do 2020. godine u Bukureštu je radio kao glavni ekonomski analitičar EBRD-a za Rumuniju, Hrvatsku, Sloveniju u Bugarsku.
Na jesen 2022. bio je gostujući predavač na Luksemburškoj školi biznisa. Autor je nekoliko stručnih radova i koautor dvije knjige.
U decembru 2020. godine izabran je za ministra ekonomskog razvoja u 42. Vladi Crne Gore. U junu 2022. godine osnovao je Pokret Evropa sad! i jedan je od lidera tog pokreta. Nakon uspjeha liste koju je predvodio na podgoričkim lokalnim izborima, kandidovao se na predsjedničkim izborima. Na dužnost predsjednika Crne Gore stupio je 20. maja 2023. godine.
Govori engleski, italijanski i španski jezik.
Oženjen je i otac troje djece.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018