Na Cetinju oslikan mural u čast Jelene Vicković
11.07.2024

Mural posvećen učiteljici prve privatne ženske škole na Cetinju Jeleni Vicković oslikan je na uglu Ulice vojvode Batrića i Šantićeve ulice.

 

Mural je nastao u sklopu projekta "Izuzetne žene Crne Gore", kao rezultat saradnje Centra za ženska prava, Ambasade Holandije i Prijestonice Cetinje.

 

Govoreći prilikom otkrivanja murala, zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje Ana Novović je kazala da prvi pomen o školovanju ženske djece u Crnoj Gori datira iz 1867. godine, kada je Jelena Vicković na Cetinju počela okupljati djevojčice i podučavati ih.

 

„Njeno nesebično zalaganje pokazuje kako ljudi mogu staviti svoje znanje u službu naroda i zato danas Jelena Vicković predstavlja jednu od ličnosti naše istorije prema kojoj Cetinje, kao i čitava Crna Gora, izražava iskreno divljenje i duboko poštovanje”, kazala je Novović.

 

Mural je oslikala studentkinja magistarskih studija vajarstva na FLU Cetinje Ksenije Borozan. Prijestonica Cetinje obezbijedila je lokaciju za mural, dozvolu za oslikavanje i tehničku podršku.

 

Jelena Vicković je znamenita ličnost iz istorije našeg grada. Rođena je u Kotoru, a na Cetinju je 1871. godine osnovala prvu privatnu žensku osnovnu školu, koja je 1874. prerasla u državnu, odnosno Javnu žensku osnovnu školu.  Umrla je 1908. godine. Njena smrt je zabilježena kao nestanak „duhovne majke našeg pismenog ženskog svijeta“.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018