Zajednički raditi na obnovi Cetinjskog bijenala
13.05.2024

Zamjenici gradonačelnika Prijestonice Cetinje Marko Brnović i Ana Novović sastali su se danas sa princom Nikolom Petrovićem Njegošem u cilju sprovođenja aktivnosti na obnovi Cetinjskog bijenala.

 

Sa sastanka je poručeno da je Cetinjsko bijenale bila izuzetno značajna kulturna manifestacija, kako za Cetinje tako i za Crnu Goru, te da je lokalna uprava otvorena za saradnju sa Fondacijom i Ministarstvom kulture kako bi od sljedeće godine ovaj projekat ponovo zaživio.

 

Sagovornici su dogovorili naredne korake i aktivnosti, a jedna od njih je i potpisivanje Memoranduma o saradanji između Prijestonice Cetinje i Fondacije Petrović Njegoš.

 

Pokretač ovog ambicioznog projekta je princ Nikola Petrović Njegoš, praunuk crnogorskog kralja Nikole. Na ovoj manifestaciji, koja je imala pet izdanja, učestvovalo preko 2000 umjetnika i kulturnih poslenika iz zemalja širom svijeta.

 

Početak Bijenala vezan je za oktobar 1990. godine, kada je na Cetinju po prvi put organizovana međunarodna smotra likovnih stvaralaca pod nazivom „Cetinjsko bijenale“. Ta prestižna manifestacija imala je i ostvarila pretenzije, te ubrzo prerasla u Međunarodno Bijenale savremene likovne umjetnosti.

 

Cetinjsko bijenale je brojalo na desetine hiljada posjetilaca sa svih strana svijeta.

 

Sastanku su prisustvovali umjetnički savjetnici Žan-Iber Martin i Andrej Erofejev, kao i sekretarka Sekretarijata za kulturu Anđela Ćipranić.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018