Otvoren 45. Crnogorski likovni salon „13. novembar“
12.11.2023

Povodom 13. novembra, Dana Prijestonice Cetinje i Dana oslobođenja Cetinja, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” svečano je otvoren tradicionalni 45. Crnogorski likovni salon pod nazivom “CTRL+O”.

Umjetnica Milka Delibašić dobitnica je Grand prix nagrade Salona. Stručni žiri, na čelu sa predsjednicom Ljiljanom Karadžić, odlučio je da tri ravnopravne nagrade Salona budu dodijeljene Teodori Nikčević, Adrijani i Kristini Gvozdenović i Igoru Bošnjaku.

Otvarajući Salon, gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković je kazao da je Cetinje, kako i priliči prijestonom gradu, oduvijek bilo istinski centar bogate istorije, tradicije i kulture, koja se danas manifestuje i njeguje upravo kroz Crnogorski likovni salon, koji su uspješno gradile generacije renomiranih umjetnika.

„Pored istorijskog značaja koji 13. novembar ima za naš grad i državu, kao Dan Prijestonice i Dan oslobođenja Cetinja, ovaj datum pamtimo i po likovnom salonu koji se održava još od šezdesetih godina, kada se cetinjski umjetnici okupljaju oko ideje osnivanja likovne manifestacije u čast Dana oslobođenja. Od tada, ovaj salon je postao događaj koji je njegovao tradiciju likovne umjetnosti, prezentovao dostignuća najprije cetinjskih, a kasnije i umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije i valorizovao umjetničko stvaralaštvo, talenat  i kreaciju“, kazao je Đurašković.

Tema ovogodišnjeg salona je isprepletanost novih tehnologija i umjetnosti. Radovi koji su predstavljeni na Salonu izvedeni su u različitim tehnikama, od tradicionalnih pa do korišćenja najsavremenijih alatki poput umjetničke inteligencije, ali svi pod snažnim uticajima tehnologije.

Selektorka ovogodišnjeg Salona, istoričarka umjetnosti Anja Marković kazala je da je Cetinje više puta u svojoj istoriji dokazalo da itekako može da doskoči svim tehnološkim izazovima, te da je stoga ovakvu izložbu bilo je najprirodnije napraviti u baš ovom gradu.

„Svjedočimo promjenama koje su previše nagle, intenzivne i zbunjujuće. Nemamo odgovore na nove probleme i pitanja koja, prirodno, idu uz njih. Teme kojima se bave su različite ali zajedničko im je duboko promišljanje o savremenim, novim problemima sa kojima se suočavamo u vremenu dominacije tehnologije. Ulazeći u njihovu suštinu i dubinu, može se zaključiti da svijet u kome živimo više i ne dovodi u pitanje hoćemo li, već kada biti zamjenjeni“, zaključila je Marković.

U ime nagrađenih, prosutnima se obratila dobitnica Grand Prix nagrade Milka Delibašić, koja se zahvalila organizatora i poručila da je bilo zadovoljstvo biti dio ovog projekta.

Na ovogodišnjem Salonu djela je predstavilo 16 umjetnica i umjetnika i to Vesna Bošković, Igor Bošnjak, Milka Delibašić, Roman Đuranović, Adrijana i Kristina Gvozdenović, Tijana Jevrić, Marko Marković, Milica Mijajlović, Ana Mitrović, Nemanja Nikolić, Teodora Nikčević, Mila Panić, Vojctech Radakulan, Saša Spačal i Agrina Vllasaliu.

Organizatori Salona su Prijestonica Cetinje i Udruženje istoričara umjetnosti Crne Gore, a sufinansijer je Ministarstvo kulture i medija. Tehničku podršku u realizaciji izložbe pružili su Muzej savremene umjetnosti Crne Gore, Narodni muzej Crne Gore i Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju.

Izložba će biti otvorena do 24. decembra 2023. godine.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018