Otvorena izložba „Miris prošlosti gospodskog Cetinja“ – knjigom i fotografijom kroz vrijeme
10.11.2023

U okviru programa proslave 13. novembra, danas je u čitaonici biblioteke „Njegoš“ otvorena izložba „Miris prošlosti gospodskog Cetinja“ – knjigom i fotografijom kroz vrijeme.

Postavka izložbe, čije su autorke bibliotekarke Saša Božović i Ksenija Janković, obuhvata vrijedne primjerke stare građe monografskih i serijskih publikacija, koje samo JU Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” posjeduje i čuva kao dragocjeno blago u svojim fondovima.

Jedna od autorki izložbe, Saša Božović, navela je da slike uvijek govore više od riječi, te da ova izložba vraća miris prošlosti gospodskog Cetinja, kako i glasi njen naziv.

„Osim starih knjiga, bogatstvo naše biblioteke predstavlja i stara crnogorska štampa koja je pravo kulturno dobro i ostaće dio istorijskog blaga, čiji miris požutjelog, starog papira doprinosi njihovoj autentičnosti. Tekstovi u njima svjedoče o vremenu u kom su nastale, a svojom relevantnošću, sadržajem i tematikom su ostavile i položile veliki test, test vremena“, istakla je viša bibliotekarka i autorka izložbe Ksenija Janković.

Cilj izložbe je da predstave najstarije primjerke monografskih i serijskih publikacija koje predstavljaju samo fragmente iz mnoštva napisanog i objavljenog o Cetinju, Crnoj Gori i Njegošu i biće otvorena za sve posjetioce do 16. novembra 2023. godine.

Organizatori događaja su Prijestonica Cetinje i JU Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018