Održana promocija knjige "Spomenik princezi Kseniji Petrović Njegoš na Cetinju"
09.11.2023

U okviru programa proslave 13. novembra, večeras je u Centru za kulturu Prijestonice Cetinje održana promocija knjige “Spomenik princezi Kseniji Petrović Njegoš na Cetinju”.

Promocija knjige organizovana je na godišnjicu svečanog otkrivanja spomenika, koji je autorsko djelo poznatog crnogorskog slikara i vajara Dimitrija Popovića.

O knjizi su govorili sekretar Sekretarijata za kulturu Prijestonice Cetinje Željko Vušurović, predsjednik Inicijativnog odbora za podizanje spomenika Marko Špadijer i član Odbora Luka Lagator.

Sekretar za kulturu Prijestonice Željko Vušurović zahvalio se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, navodeći da je njime Cetinje dobilo reprezentativan spomenik koji je uljepšao dio grada kod palate Đukanovića, na veliko zadovoljstvo Cetinjana, ali i turista koji posjećuju naš grad.

Predsjednik Inicijativnog odbora Marko Špadijer istakao je da su u knjizi zabilježeni svi donatori koji su doprinijeli da se spomenik postavi, kao i cijela priča o procesu njegove izgradnje.

Objašnjavajući svoje viđenje rada na ovom spomeniku, član Inicijativnog odbora Luka Lagator kazao je da je teško bilo izraziti kroz ovaj vid umjetnosti snagu duha i prirodnu ljepotu princeze Ksenije, njenu strogost, otmenost, eleganciju i dostojanstvenost, ali da je u tome naš poznati umjetnik Dimitrije Popović uspio.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Ljubica Tomašević sa violinom.

Organizatori događaja su Prijestonica Cetinje, Inicijativni odbor za podizanje spomenika i Centar za kulturu Prijestonice.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018