Svečano otvaranje 45. Crnogorskog likovnog salona
08.11.2023

Povodom Dana Prijestonice i Dana oslobođenja Cetinja, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” biće svečano otvoren tradicionalni 45. Crnogorski likovni salon pod nazivom “CTRL+0”, u nedjelju, 12. novembra 2023. godine, sa početkom u 19 časova.

Selektorka ovogodišnjeg Salona je istoričarka umjetnosti Anja Marković, a tema je isprepletanost novih tehnologija i umjetnosti.

 

CTRL+0 je prečica na tastaturi za otvaranje novog fajla. Simbolično ona predstavlja i jedno novo poglavlje kako u istoriji umjetnosti, tako i u istoriji čovječanstva – danas, kada smo na pragu jedne potpuno drugačije realnosti.

 

Radovi koji će biti predstavljeni na Salonu izvedeni su u različitim tehnikama, od tradicionalnih pa do korišćenja najsavremenijih alatki poput umjetničke inteligencije, ali svi pod snažnim uticajima tehnologije. Teme kojima se umjetnici bave su različite i dokaz su snažnog uticaja i transformacija na brojne sfere naših života.

 

Umjetnici koji će se predstaviti na ovogodišnjem Salonu su: Vesna Bošković, Igor Bošnjak, Milka Delibašić, Roman Đuranović, Adrijana Gvozdenović i Kristina Gvozdenović, Tijana Jevrić, Marko Marković, Milica Mijajlović, Ana Mitrović, Nemanja Nikolić, Teodora Nikčević, Mila Panić, Vojctech Radakulan, Saša Spačal i Agrina Vllasaliu.

 

Žiri koji će dodijeliti 3 ravnopravne nagrade i Grand Prix Salona je u sastavu: Ljiljana Karadžić, predsjednica žirija i članovi žirija Miloš Marjanović i Anja Marković.

Na svečanom otvaranju Salona govoriće gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, selektorka Salona Anja Marković, a predsjednica žirija Ljiljana Karadžić će uručiti nagrade.

Organizator Salona je Prijestonica Cetinje, a partneri su Ministarstvo kulture i medija i Narodni muzej Crne Gore.

Tehničku podršku u realizaciji izložbe pružili su Muzej savremene umjetnosti Crne Gore, Narodni muzej Crne Gore i Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018