Đurašković: Nema uslova za sprovođenje popisa – odlaganje neophodno
24.10.2023

Kao gradonačelnik Prijestonice Cetinje i predsjednik popisne komisije Prijestonice, u susret Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova koji je planirano da se održi od 01. do 15. novembra 2023. godine, dužan sam da upozorim javnost i nadležne institucije da u Prijestonici nijesu stečeni uslovi za održavanje popisa u predviđenom roku.

Nakon objavljivanja trećeg Javnog oglasa za ugovorno angažovanje učesnika/ca za sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, do isteka zadnjeg roka za prijavu koji je bio produžen do 20. oktobra 2023. godine, broj prijavljenih popisivača/ica za teritoriju Prijestonice je 42 od potrebnih 145, odnosno 10 od potrebnih 18 instruktora/ki.

Cijenim da nadležne institucije i građani razumiju koliko su ovaj proces i podaci značajni za naš grad i državu, te da bi nedostatak dovoljnog broja popisivača i instruktora ozbiljno uticao na svrsishodnost, preciznost i relevantnost popisivanja stanovništva, kao i da dosadašnji broj prijavljenih lica ovaj proces ne može sprovesti kvalitetno, u zakonom definisanom periodu.

Dakle, pored nepovoljnog aktuelnog društveno-političkog ambijenta, propuštenih rokova, kao i nedostataka ukupnog procesa na koje sam više puta do sada ukazivao, nijesu ispunjeni ni osnovni pravni i tehnički preduslovi za uspješno organizovanje i sprovođenje popisa.

Imajući u vidu sve navedeno, ukazujem na stanje u kojem je nemoguće održati popis koji će garantovati tačne i pouzdane rezultate i još jednom pozivam na odlaganje istog. Ukoliko do odlaganja ne dođe, kao predsjednik popisne komisije razmotriću predlaganje daljih koraka, uključujući i obustavu cijelog procesa na teritoriji Prijestonice.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018