Delegacija Odbora za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope posjetila Prijestonicu Cetinje
04.10.2023

Delegacija Odbora za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti, na osnovu poglavlja XVIII Pravila i procedura Kongresa Savjeta Evrope, boravila je u zvaničnoj posjeti Prijestonici Cetinje, u cilju praćenja obaveza preuzetih od strane onih država članica Savjeta Evrope koje su potpisale i ratifikovale Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi.

Sastanku su ispred Prijestonice Cetinje prisustvovali zamjenici gradonačelnika Ana Novović i Marko Brnović i sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu Savo Borozan, dok su u delegaciji Kongresa bila dva koizvjestioca o lokalnoj i regionalnoj demokratiji Čemal Bas i Soren Šumaher, član Grupe nezavisnih eksperata za Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi Jens Voelk i ko-sekretarka Odbora za praćenje Svitlana Pereverten.

Tema sastanka bila su pitanja koja se odnose na lokalnu samoupravu, kao i organizaciju i funkcionisanje struktura lokalne uprave na Cetinju, u svijetlu obaveze Crne Gore prema Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi koju je Crna Gora ratifikovala 2008. godine.

Predstavnici gradske uprave Prijestonice Cetinje pozdravili su posmatračku delegaciju i iskazali zadovoljstvo organizovanom posjetom koja će, kako su naveli, biti od izuzetnog značaja za prenos znanja i iskustava za prevazilaženje barijera na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Članovi delegacije Odbora za monitoring naveli su da je praćenje stanja lokalne i regionalne demokratije u državama članicama Savjeta Evrope u središtu političke akcije Kongresa, koja ima za cilj uspostavljanje otvorenog i konstruktivnog dijaloga sa vlastima te zemlje na državnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Nakon posjete Prijestonici Cetinje, delegacija Kongresa će organizovati sastanke u još nekoliko crnogorskih gradova, na osnovu kojih će pripremiti izvještaj i preporuku o praćenju primjene Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori, a nacrt preporuke će biti podnijet na usvajanje na jednoj od narednih sjednica Kongresa.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018