Zvuci Evrope na Cetinju: Oživjele muzikalije kulturne diplomatije
29.09.2023

U Vladinom domu na Cetinju sinoć su prvi put izvedene muzikalije iz fundusa Narodnog muzeja koje su napisali evropski kompozitori inspirisani Crnom Gorom u 19. vijeku. Koncert je dio projekta “Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije”, koji realizuje Fondacija Kreativne žene Crne Gore u partnerstvu sa Prijestonicom Cetinje, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Građani i građanke Cetinja, kao i brojne zvanice iz državnog vrha, diplomatskog kora i svijeta kulture i umjetnosti prisustvovali su premijernom izvođenju “Danilovog valcera” i kompozicija posvećenih kralju Nikoli, kao i kralju i kraljici Italije, Viktoru Emanuelu III i Jeleni Savojskoj.

Orkestar koji čine studenti Muzičke akademije Cetinje i članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra, pod vođstvom maestra Ognjena Bomoštara, oživjeli su notne zapise koji su se nekada koristili kao važno sredstvo komunikacije u međunarodnim odnosima.

U ime donatora okupljenima se obratila Liselote Isakson, zamjenica šefa sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori.  “Ova djela ne pokazuju samo muzički talenat, već svjedoče trajnoj moći kulture kao sredstva za diplomatiju i razumijevanje. Ovo je živi primjer kako umjetnost može da njeguje prijateljstva među narodima”, kazala je Isakson otvarajući manifestaciju.

“Večerašnji događaj slavi bogatu kulturnu istoriju Crne Gore, ali slavi i značaj kulturnog aktivizma”, poručila je zamjenica stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori Dragana Radević. “Nevladin sektor pokrenuo je inicijativu za revitalizaciju crnogorske kulturne baštine s jedne strane, a s druge institucije su prepoznale njen značaj i podržale je kroz ReLOaD2 program.”

Projekat „Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije“ sprovodi Fondacija Kreativne žene Crne Gore s ciljem revitalizacije evropsko-crnogorske muzike i kulturne baštine, a realizuje se u okviru ReLOaD2 programa, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa lokalnim samoupravama, među kojima je i Prijestonica Cetinje.

Orkestarsko izvođenje pratio je i video kolaž sačinjen od malo poznatih kratkih videozapisa i fotografija sa diplomatskih svečanosti na dvoru u periodu Kraljevine Crne Gore, koje se čuvaju u Narodnom muzeju kao kulturno blago Crne Gore, a u naredna tri dana publika će biti u prilici da pogleda postavku izložbe u holu Muzeja.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018