Usvojen Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2024. godinu vrijedan 8.750.000,00€
28.09.2023

Izjava gradonačelnika Prijestonice Cetinje Nikole Đuraškovića povodom usvajanja Programa razvoja Prijestonce Cetinje za 2024. godinu:

„Na dvanaestoj sjednici Skupštine Prijestonice Cetinje, koja je održana danas, kao najznačajnija tačka dnevnog reda razmatran je i jednoglasno usvojen Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2024. godinu. 

Usvojenim dokumentom planirana je realizacija 11 projekata ukupne vrijednosti 8.750.000,00 eura, koji se odnose na unapređenje i razvoj komunalne, sportske, turističke i javne infrastrukture, očuvanje kulturnog-istorijskog nasljeđa, otvaranje novih radnih mjesta, valorizaciju turističkog potencijala, razvoj ruralnog područja i drugo.

Posebno želim istaći višegodišnje projekte koji se odnose na izgradnju/rekonstrukciju vodovodne infrastrukture i tretman otpadnih voda, čijom će se realizacijom riješiti dugogodišnji problemi redovnog vodosnabdijevanja grada i gubitaka na distributivnoj mreži, kao i problemi odvođenja i regulisanja otpadnih voda grada.

Programom su obuhvaćeni i drugi značajni infrastrukturni projekti: izgradnja nove sportske dvorane, koja će ispuniti sve propisane standarde dvorana u kojima se igraju međunarodna takmičenja, kao i izgradnja hotela „Lokanda“, podzemne garaže i rekonstrukcije Studentskog trga, za čiju su realizaciju stvoreni svi neophodni preduslovi od strane gradske uprave. Za navedeni projekat završena je analiza opravdanosti javno privatnog partnerstva, a nakon dobijanja saglasnosti od strane Agencije za investicije, planirano je sprovođenje javne nabavke za izbor javnog partnera i početak izgradnje hotela.

Realizacijom ovih i drugih značajnih investicija koje su predviđene Programom razvoja Prijestonice za 2024. godinu, snažno utičemo na poboljšanje ekonomskog ambijenta i stvaramo pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta, što ostaje prioritet daljeg razvoja Cetinja.

U ovoj i prethodnoj godini, gradska uprava Prijestonice Cetinje je posvećeno radila na realizaciji niza projekata utvrđenih Kapitalnim budžetom Crne Gore, koji su preuzeti iz Programa razvoja, a od primjene Zakona o Prijestonici i izdvajanja 0.6% sredstava iz državnog budžeta za potrebe razvoja Prijestonice, prethodna godina je rekordna kada je u pitanju realizacija kapitalnog budžeta. Opredjeljenje gradske uprave je da i u narednom periodu nastavimo da gradimo naše Cetinje kao održivu zajednicu građana, željeni dom za život i rad naših mladih sugrađana, u kojem mogu ostvariti svoje potencijale, u kojem su dostupni besplatni vrtići, razvijena putna infrastruktura, sportske hale i svi drugi uslovi za dostojanstven život.

Zahvaljujem se svim obornicama i odbornicima na podršci Programu razvoja Prijestonice za 2024. godinu, kao i na komentarima, sugestijama i kritikama, jer samo tako možemo biti još uspješniji i još posvećenije raditi za Cetinje."

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018