Svečano otvoren Centar za kulturu Prijestonice Cetinje
27.09.2023

Svečano otvaranje Centra za kulturu Prijestonice Cetinje, značajne ustanove u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, održano je sinoć u prostorijama Centra na Dvorskom trgu (nekadašnji „Atelje Dado“).

Na svečanosti je, u ime Prijestonice Cetinje, prisutne pozdravila zamjenica gradonačelnika Ana Novović, koja je istakla da otvaranjem Centra za kulturu otvaramo i vrata nove ere za kulturni život našeg grada, sa uvjerenjem da će, kako je navela, postati mjesto gdje će mladi umjetnici razmjenjivati svoje ideje i inspirisati nove sadržaje u skladu sa perspektivom kulturnog razvoja Prijestonice.

“Ovaj trenutak je važan ne samo za nas, već i za buduće generacije, jer je naša obaveza da sačuvamo i prenesemo blago kulturno-umjetničkog stvaralaštva koje smo naslijedili. Ova ustanova će, u tom smislu, biti mjesto gdje ćemo njegovati naše kulturno nasljeđe, ali i most između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, pružajući nam mogućnost da se prisjetimo naših korijena, ali i da stvaramo novu umjetničku misao i kreiramo nove ideje i buduće projekte iz oblasti kulture i umjetnosti”, zaključila je Novović.

Direktorica Centra za kulturu Jelena Milošević zahvalila se gradonačelniku Nikoli Đuraškoviću, sekretaru Sekretarijata za kulturu Željku Vušuroviću, odbornicima lokalnog parlamenta, članovima Savjeta i svima ostalima koji su podržali inicijativu o osnivanju Centra i doprinijeli njenoj realizaciji.

Na svečanosti je otvorena izložba devetogodišnje Marije Mrvaljević, najmlađe umjetnice sa Cetinja, čiji su radovi ostavili bez daha sve prisutne. Marija se bavi slikanjem od svoje treće godine, kada su vaspitačice u vrtiću otkrile njen talenat i kada je zavoljela crtanje, a na sinoćnjoj izložbi je svoje radove po prvi put predstavila javnosti.

“Smatrali smo da Marija, kao najmlađa umjetnička snaga grada zaslužuje i treba da pokrene ovo zdanje, jer ono i treba da postoji zbog takvih talenata kao što je ona, a mi smo dužni da sve ovo radimo kako bismo njima ostavili prostor i mogućnost da se što bolje razvijaju i napreduju”, navela je Milošević.

U muzičkom dijelu programa nastupile su violinistkinja Tanja Bogdanović i pijanistkinja Jelena Vukmirović, koje su upotpunile događaj i priredile poseban ugođaj svim prisutnim posjetiocima.

JU Centar za kulturu Prijestonice Cetinje osnovan je 22.12.2022. godine kao kulturna organizacija od javnog interesa koja će se baviti produkcijom, organizacijom i izvođenjem programa iz svih oblasti kulturno-umjetničkog stvaralištva, izdavačkom djelatnošću, organizacijom kulturno-umjetničkih manifestacija i festivala, kao i saradnjom sa drugim ustanovama kulture.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018