"Dani evropske baštine" u Prijestonici
26.09.2023

Prijestonica Cetinje se i ove godine priključila manifestaciji “Dani evropske baštine”, koja se obilježava u svim zemaljama potpisnicama Evropske konvencije o kulturi, a koja je bazirana na promociji kulturne raznolikosti, tradicije, umjetnosti i zajedničkog kulturnog nasljeđa evropskih zemalja.

Proslave se održavaju svake godine u evropskim državama učesnicama i uključuju niz kulturnih događaja, a Sekretarijat za kulturu Prijestonice Cetinje organizovao je aktivnosti u cilju podsticanja dijaloga, očuvanja baštine i podizanja svijesti o vrijednosti kulture i kulturnog nasljeđa.

U okviru obilježavanja ove manifestacije, u četvrtak, 28. septembra 2023. godine, u Centru za kulturu (nekadašnji „Atelje Dado“) biće održano „VEČE CETINJSKOG (H)UMORA“ sa Aleksandrom Radunovićem Popajem i Đorđem Đokom Radonjićem, sa početkom u 18 časova.

Obilježavanje “Dana evropske baštine”, nastavlja se narednog dana, 29. septembra 2023. godine izložbom slika Jelene Vušurović "Sinergija proslosti" i mini koncertom "Klasične note" učenika i profesora JU Škole za osnovno muzičko obrazovanje "Savo Popović" sa Cetinja. Događaj će se takođe održati u Centru za kulturu Prijestonice Cetinje, sa početkom u 12 časova.

Svake godine ova inicijativa ima posebnu panevropsku temu koja povezuje sve zemlje učesnice. “Živo nasljeđe” ovogodišnja je tema za “Dane evropske baštine” i odnosi se na prakse, znanja i vještine koje su se prenosile sa generacije na generaciju, a koje se i danas koriste.

“Dani evropske baštine” omogućavaju građanima da isprate niz kulturnih događaja, besplatnih za posjetioce, što, u skladu sa ovogodišnjom temom, pruža priliku za upoznavanje nematerijalnog nasljeđa Evrope. Manifestacija se obilježava se u septembru mjesecu, sa više od 70.000 događaja organizovanih širom Evrope.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018