Otvorena izložba „Pravi san velikih prijatelja – fudbal u Crnoj Gori“
14.09.2023

Izložba „Pravi san velikih prijatelja – fudbal u Crnoj Gori“, u organizaciji Prijestonice Cetinje, Fudbalskog saveza Crne Gore i Narodnog muzeja Crne Gore, otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“.

Izložba obuhvata arhivsku građu, fotografije, fudbalske memorabilije, kao i radove savremenih umjetnica i umjetnika koji se bave ovom temom i predstavlja svojevrsni izraz zahvalnosti i poštovanja svim nekadašnjim i sadašnjim protagonistima fudbalskog sporta koji su posvetili svoje vrijeme i život izgradnji zdravijeg društvenog tkiva.

Pozdravljajuće prisutne, kustos izložbe Slobo Vušurović kazao je da je fudbal tema koja podjednako intrigira istoričare sporta, ali i šire naučne krugove koji izučavaju fudbal kao globalni fenomen.

Umjetnik Uroš Đurić čiji je rad izložen, istakao je da je fudbal njegova vječita nerealizovana ljubav, te da je to inkluzivan sport jer u njemu ima mjesta za sve i jer svi zajedno ulažu napor da ostvare zajednički cilj.

“Izložba je toliko velika, toliko obimna i zaista spektakularna da sam siguran da će imati i mnogo duži život i da će proći kroz područje jugoslovenskog kulturnog identitetskog prostora, zato što su svi ovi junaci bili junaci svih nas koji smo ovdje, i svih nas koji su dio tog jednog šireg projekta koji je makar u kulturi ostao još uvijek jedinstven”, zaključio je Đurić.

Direktor Narodnog muzeja Crne Gore Jakša Ćalasan zahvalio se svima koji su pomogli da se ovaj projekat realizuje i naveo da je za njega ova izložba priča o prijateljstvu i igri koji su osnova svakog stvaralaštva i koji leže u korijenu svakog velikog djela i svih velikih rezultata.

Izložba će biti otvorena za posjete do kraja oktobra, svakim danom osim nedjeljom i ponedjeljkom.

U okiru programa obilježavanja jubileja 110 godina fudbala u Crnoj Gori, danas, 14. septembra 2023. godine, biće održano predavanje umjetnika Uroša Đurića na temu “Društvena uloga fudbala na južnoslovenskim prostorima” u prostorijama Crnogorske galerije umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”, sa početkom u 18 časova.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018