Obilježavanje jubileja 110 godina fudbala u Crnoj Gori
13.09.2023

Program kulturno-zabavnog karaktera koji organizuju Centar za kulturu i Sekretarijat za kulturu Prijestonice Cetinje nastavlja se obilježavanjem 110 godina fudbala u Crnoj Gori.

U okviru programa obilježavanja ovog jubileja, biće otvorena izložba "Pravi san velikih prijatelja – fudbal u Crnoj Gori" u srijedu, 13. septembra 2023. godine, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”, sa početkom u 19 časova.

Događaj će otvoriti predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević, a izložba će se baviti temom fudbala u Crnoj Gori od pojave igre na našim prostorima, preko osnivanja prvih klubova, začetaka institucionalne organizacije i građenja infrastrukture, do današnjih prilika organizovanog sistema takmičenja i prisustva na globalnoj fudbalskoj mapi.

Izložba obuhvata arhivsku građu, fotografije, fudbalske memorabilije, kao i radove savremenih umjetnica i umjetnika koji se bave ovom temom: Natalije Vujošević, Jelene Tomašević, Uroša Đurića i Tadije Janičića.

Organizatori događaja su Prijestonica Cetinje, Narodni muzej Crne Gore i Fudbalski savez Crne Gore.

Obilježavanje jubileja 110 godina fudbala u Crnoj Gori nastavlja se predavanjem o značaju fudbala na ex-YU prostorima uz poseban osvrt na jedan od najstarijih jugoslovenskih i prvi crnogorski fudbalski klub – FK “Lovćen”, u četvrtak, 14. septembra 2023. godine. Razgovor sa umjetnikom Urošem Đurićem na temu “Društvena uloga fudbala na južnoslovenskim prostorima” održaće se u prostorijama Crnogorske galerije umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”, sa početkom u 18 časova.  

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018