Obilježen jubilej 210 godina Njegoševog rođenja
25.07.2023

Umjetnički događaj Dimitrija Popovića u povodu 210 godina Njegoševog rođenja održan je večeras u atrijumu Biljarde.

Ovaj projekat, kao poklon istaknutog umjetnika Dimitrija Popovića Prijestonici Cetinje, sastojao se od performansa ”Noć skuplja vijeka” u izvođenju Severine Vučković i Slobodana Marunovića i predstavljanja grafičke mape “Oreol Mikrokozma”.

“Danas, 210 godina nakon Njegoševog rođenja, naš veliki Dimitrije ovaj značajni jubilej obilježava autorskim projektom koncipiranim u dva segmenta: umjetničkim performansom večerašnje Njegoševe divotnice Severine, prvaka Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodana Marunovića i izložbe grafičke mape pod nazivom “Oreol Mikrokozma” koju čini 10 radova nastalih kao omaž našem velikom vladaocu”, navela je koordinatorka projekta Isidora Kovačević.

Sekretar Sekretarijata za kulturu Željko Vušurović istakao je da Dimitrijevu ideju da spoji krasnu ženu sa čuvenom Njegoševom pjesmom smatra genijalnom, citirajući nobelovca Bernanda Šoa: “Mnogi ljudi ide neke stvari i pitaju se ZAŠTO, a ja sanjam neke stvari i kažem – ZAŠTO NE?”

“Ove jeseni navršava se 210 godina od rođenja velikog Petrovića, Katunjanina sa kojim bi se mogle podičiti i mnogo veće književnosti nego što je jugoslovenska i crnogorska. Ovdje smo najbliži crnogorskom vladici i pjesniku i metafizički možemo osjetiti njegovo prisustvo. I nema Crnogorca koji se bar jednom u životu nije pozvao na Petra II Petrovića Njegoša, recitujući stihove ili citirajući njegove genijalne misli”, zaključio je sekretar Sekretarijata za kulturu Željko Vušurović.

Više o grafičkoj mapi govorio je autor predgovora akademik Pavle Goranović, koji je naveo da Dimitrije Popović u svom vanserijskom umjetničkom izrazu nadmoćno pokazuje kako Njegoš može biti naš savremenik, te da se na ovoj izložbi sažimaju njegovi umjetnički dijalozi.

“Na mnogo načina i mnogo je puta svojim djelom Dimitrije sačinio omaž Njegošu. Večeras u Biljardi podario nam je umjetničku memorabiliju – novo sjedinjenje jedinstvene slike i riječi”, zaljučio je Goranović.

Umjetničku zbirku - grafičku mapu od 10 radova, Dimitrije Popović poklonio je Njegoševom muzeju.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018