Umjetnički događaj Dimitrija Popovića u povodu 210 godina Njegoševog rođenja
21.07.2023

Umjetnički događaj Dimitrija Popovića u povodu 210 godina Njegoševog rođenja održaće se u utorak, 25. jula 2023. godine, u atrijumu Biljarde, sa početkom u 21 čas.

Projekat će se sastojati od predstavljanja grafičke mape “OREOL MIKROKOZMA” i performansa ”NOĆ SKUPLJA VIJEKA”, u izvođenju Severine Vučković i Slobodana Marunovića.

Tim povodom, danas je održana press konferencija na kojoj su govorili umjetnik Dimitrije Popović, koordinatorka projekta Isidora Kovačević i sekretar Sekretarijata za kulturu Prijestonice Cetinje Željko Vušurović.

Koordinatorka projekta Isidora Kovačević, rukovoditeljka Njegoševog muzeja, kazala je da je autorski projekat kojim se obilježava 210 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša nastao na umjetniku svojstven način i da će se održati, kako je navela, u jedinom pravom prostoru za njegovo obilježavanje – prostoru u kojem je Njegoš živio.

Ona je istakla da će umjetnička zbirka - grafička mapa od 10 radova biti poklonjena Njegoševom muzeju, što će upotpuniti umjetničku zbirku muzeja izvanrednim ciklusom radova našeg istaknutog umjetnika.

“Dužnost svih nas koji smo sa Cetinja je da se odnosimo prema vrijednostima i tradiciji našeg grada i njegove istorije. Ja sam se mnogo bavio Njegošem i na literarni i na likovni način i mislim da se ovom prilikom ostvaruje lijepo suglasje ambijenta, teme i motiva”, istakao je umjetnik Dimitrije Popović.

Sekretar Sekretarijata za kulturu Željko Vušurović se zahvalio koordinatorki i umjetniku Dimitriju Popoviću koji je Prijestonici Cetinje poklonio ovu izložbu i performans, istakavši da će Prijestonica podržavajući ovaj projekat odati počast najvećem jugoslovenskom piscu 19. vijeka.

Govornici su pozvali sve građanke i građane da svojim prisustvom upotpune obilježavanje jubileja 210 godina od Njegoševog rođenja, a ulaz na događaj će biti slobodan.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018