Počeo XIII Internacionalni festival folklora “CIOFF Cetinje 2023”
21.07.2023

Trinaesti Internacionalni festival folklora “CIOFF Cetinje 2023” sinoć je svečano otvoren na Ljetnjoj pozornici.

Prijestonica će od 20. do 24. jula 2023. godine biti mjesto susreta različitih kultura i tradicija, a u tom periodu publici će se predstaviti ansambli iz Bosne i Hercegovine, Turske, Poljske, Grčke, Sjevernog Kipra i zemlje domaćina Crne Gore, koji će kroz tradicionalnu igru i pjesmu prezentovati svoju kulturu.

Međunarodni festival folklora tradicionalno je počeo defileom učesnika od zgrade Ministarstva kulture, kroz centar grada, sve do Ljetnje pozornice gdje je održan centralni događaj.

Otvarajući festival, predsjednica Skupštine Prijestonice Cetinje Milena Vujačić navela je da je folklor izuzetno važan dio kulturne baštine, te da su festivali poput ovoga prilika da se divimo i učimo nove običaje, ali i da podstičemo i promovišemo međunarodnu saradnju i prijateljstvo.

“Očuvanjem tradicije, kulturnog nasljeđa i bogatih tradicionalnih folklornih igara zemalja učesnica kao dijela nematerijalne kulturne baštine, ovom kulturno-umjetničkom manifestacijom promovišemo ono prepoznatljivo u svakom narodu, stimulišemo kulturnu razmjenu između zemalja učesnica, afirmišući tim putem i istorijske, kulturne i turističke potencijala Prijestonice našim gostima iz inostranstva”, zaključila je Milena Vujačić.

Na početku programa nastupile su djevojčice iz plesnog kluba „Mystic”.

Festival folklora održava se na Cetinju od 2000. godine, a internacionalni karakter dobio je 2004. godine od kada se organizuje pod pokroviteljstvom Svjetske organizacije folklornih festivala i tradicionalne umjetnosti CIOFF.

Kulturno-umjetničko društvo “Njegoš” sa Cetinja decenijama je domaćin ovog prestižnog događaja koji okuplja najznačajnije folklorne ansamble iz cijelog svijeta sa ciljem očuvanja tradicije, kulturnog nasljeđa i povezivanje regiona putem folklornih udruženja, a za to vrijeme ugostili su na hiljade učesnika i gostiju.

Pokrovitelji manifestacije su Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija Prijestonice Cetinje, Ministarstvo finansija i Ministarstvo kulture i medija.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018