Obilježena godišnjica bitke na Košćelama
15.07.2023

Polaganjem vijenaca na spomen-ploču na Košćelama, danas je obilježeno 82 godine od najčuvenije bitke Trinaestojulskog ustanka.

Vijenac su položili sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Prijestonice Cetinje Savo Borozan, sekretar Sekretarijata za kulturu Željko Vušurović i predstavnik UBNOR-a Cetinja Radivoje Vujović.

Na spom-ploču posvećenu Trinaestojulskom ustanku, vijenac su položili i predstavnici Mjesne zajednice Ljubotinjsko – građanske Čedomir Radoman i Vojo Pejaković.

Bitka na Košćelama, iznad Rijeke Crnojevića, najveći je vojnički uspjeh u borbi protiv sila osovine tokom 1941. godine na prostorima Jugoslavije. Ljubotinjski i Gornjo-ceklinski gerilski odred sa 58 boraca u žestokoj osmočasovnoj borbi u noći između 14. i 15. jula 1941. godine sačekali su u zasjedi i uništili italijansku motorizovanu jedinicu od 800 dobro naoružanih i opremljenih vojnika.

Tom prilikom je poginulo preko 70 vojnika i starješina na strani okupatora, oko 700 ih je zarobljeno, a među njima je bilo preko 250 teže i lakše povrijeđenih dok su ustanici imali jednog ranjenog.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018