Svečana proslava 13. jula na Ljetnjoj pozornici
14.07.2023

Svečana proslava 13. jula, Dana državnosti Crne Gore i Dana ustanka crnogorskog naroda, održana je sinoć na Ljetnjoj pozornici, uz prisustvo velikog broja zvanica, diplomatskog kora i predstavnika boračkih i antifašističkih udruženja bivših jugoslovenskih republika.

Pozdravljajući prisutne u ime Prijestonice Cetinje, zamjenik gradonačelnika Miloš Mudreša podsjetio je na najznačajnije datume crnogorske istorije vezane za jučerašnji dan – 13. jul 1878. godine i Berlinski kongres kada je naša država dobila formalno međunarodno priznanje kao nezavisna država, i 13. jul 1941. godine, koji je afirmisao antifašizam kao državotvorni civilizacijski sistem vrijednosti na kome se temelji savremena Crna Gora.

“Svoju istorijsku reputaciju prve slobodarske teritorije na kojoj je podignut prvi opštenarodni ustanak u ratom zahvaćenoj Evropi, Crna Gora duguje Trinaestojulskim ustanicima, borcima i herojima čija će imena zauvijek ostati upamćena kao simbol neprolaznih vrijednosti, izvor inspiracije i patriotizma nama i generacijama koje dolaze. Njihova žrtva i nasljeđe ovog istorijskog događaja koji spada među najveće domete slobodarske tradicije 20. vijeka po ocijeni jednog od najvećih svjetskih mislilaca, daju nam za pravo da se, iako brojčano mali, svrstamo među velike narode”, naveo je zamjenik gradonačelnika Prijestonice.

Predsjednik SUBNORA Crne Gore Zuvdija Hodžić istakao je da nadahnuće i obaveze za svoje djelovanje članovi ove istaknute organizacije nalaze u Narodnooslobodilačkoj borbi i socijalističkoj revoluciji, danima obnove i izgradnje, duhovnom i etičkom nasljeđu našeg naroda i slobodi čiji zov u Crnoj Gori traje 1000 godina.

“Trinaesti jul 1941. godine je za sva vremena uveo Crnu Goru u svijet i svjetsku istoriju, a bijes okupatora bio je očekivan. Crnogorski narod je bio svjestan žrtava koje će morati da podnese i na to je bio spreman. To ga je učinilo još većim i slavnijim među velikima”, zaključio je predsjednik SUBNORA Zuvdija Hodžić.

Obraćajući se prisutnima ispred Saveza udruženja boraca za vrijednosti Narodnooslobodilačke borbe Slovenije, predsjednik udruženja Marijan Križman poručio je da prijateljstvo Crne Gore i Slovenije ima duboke korijene u kulturi, a da će narod koji ima svoju kulturu opstati i održati se uprkos svim izazovima.

U kulturno-umjetničkom dijelu programu nastupili su Kic pop hor iz Podgorice, hor „Luča“ sa Cetinja, AKUD „Mirko Srzentić“ i glumci Žaklina Oštir i Jovan Dabović.

Moderator svečane akademije bio je generalni sekretar SUBNORA, Dragan Mitov Đurović.

Proslava 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, nastavljena je koncertom Sergeja Ćetkovića.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018