Počela pčelarska manifestacija „Miris lipa i meda“
12.07.2023

Dvadeset šesto izdanje manifestacije “Miris lipa i meda” i ove godine je na Balšića pazaru okupilo veliki broj izlagača meda i drugih pčelinjih proizvoda, ljubitelja pčelarstva, domaćih posjetilaca i turista.

Tradicionalnu manifestaciju, koja se svake godine organizuje na Petrovdan, otvorila je zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje Ana Novović, koja je istakla da ovaj događaj iz godine u godinu okuplja sve veći broj izlagača i ljubitelja pčelarstva, afirmišući na pravi način prepoznatljivi turistički i poljoprivredni potencijal Cetinja.

“Od svih sektora poljoprivrede, pčelarstvo u Crnoj Gori bilježi kontinuirani trend rasta u skladu sa pozitivnim praksama na globalnom nivou, stvarajući povoljan ambijent za proizvodnju, plasman i konkurentnost crnogorskog meda i pčelinjih proizvoda i na inostranom tržištu”, navela je zamjenica gradonačelnika.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivreme Marko Radonjić istakao je da je ova manifestacija prilika za bliže uspostavljanje saradnje između pčelara i pčelarskih udruženja, kao i da potrošačima približe ideju o crnogorskom medu i njegovoj važnosti za zdravlje.

“Pčelarstvo kod nas ima dugu i bogatu tradiciju i predstavlja značajnu oblast kojoj poklanjamo punu pažnju. Kreirajući brojne podsticajne mjere pomažemo pčelarstvo, a ove godine smo opredijelili značajnu podršku za ovaj sektor, najveću do sada”, naveo je Radonjić.

Predsjednik NVO “Udruženje pčelara Cetinje” Mitar Lagator poželio je dobrodošlicu svim posjetiocima manifestacije i istakao da današnji događaj ima za cilj promociju i afirmaciju pčelarstva i proizvoda od pčela u našem gradu, državi i regionu.

Zamjenica gradonačelnika Prijestonice uručila je poklon vaučere lokalnim mladim pčelarima koji su odlučili da pokrenu sopstveni biznis, a u kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su Kulturno-umjetničko društvo “Njegoš”, djeca iz JPU “Zagorka Ivanović” i guslar Rajko Radović.

U nastavku programa posjetioci će moći da uživaju u nastupima Igora Đurovića i Tanje Šeter, a manifestacija će trajati do 18 časova.

Organizatori manifestacije su Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija Prijestonice Cetinje i najstarije crnogorsko pčelarsko udruženje NVO “Udruženje pčelara Cetinje”.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018