Kulturom razvijati socio-emocionalne vještine svakog djeteta
03.07.2023

Da bi orkestar bio uspješan, svi njegovi članovi moraju naučiti kako da rade zajedno, kako da konstruktivno rješavaju konflikte i jedni drugima budu podrška da bi stigli do zajedničkog cilja. Razvijanje ovih vještina u srži je socio-emocionalnog razvoja svakog djeteta. To je ključna poruka koncerta Dječjeg simfonijskog orkestra koji je održan sinoć u Vladinom domu u Prijestonici.

„Poznato je da umjetnost i kultura podržavaju socio-emocionalni razvoj. Zato UNICEF poziva da se svakom djetetu u Crnoj Gori pruži prilika da se bavi umjetnošću, kao i da uživa u kulturi”, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje Ana Novović izrazila je posebnu zahvalnost na ukazanom povjerenju Prijestonici Cetinje da bude domaćin ovog značajnog događaja, istakavši da su time prepoznati napori lokalne samouprave, da kroz realizaciju mnogobrojnih kulturnih i obrazovnih inicijativa pruži puni doprinos u poboljšanju položaja djece i mladih, kao jednog od najvažnijih segmenata društva.

„Razvijanje socijalno-emocionalnih vještina kroz muziku i ovaj večerašnji koncert, kao produkt višegodišnjeg programa, primjer je učinkovitog pristupa, koji osnažuje indidvidue i stvara bolji društveni kapital za budućnost. Svi ovi mladi ljudi na sceni naučili su da se zajedništvo gradi i da različitosti daju novu vrijednost. Ti procesi se ne mogu ostvarivati bez kontinuirane sistemske podrške koju će Ministarstvo prosvjete svakako nastaviti da pruža, kroz osnaživanje nastavnika, stvaranje boljih uslova za rad i kooperaciju, razvoj kreativnosti i podsticanje talenata”, poručila je državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Milijana Vukotić-Jelušić.

VD direktorice Zavoda za školstvo Irena Pavlović navela je da će Zavod bespogovorno podržati sve projekte učenika Crne Gore, te da vjeruje da će djeca snagom kreacije, srca svih prisutnih uznijeti negdje do onih visina kojima svi težimo kako bismo bili bolji ljudi.

Učenici muzičkih škola iz raznih krajeva Crne Gore, koji čine Dječji simfonijski orkestar, svirala su poznata muzička djela Bramsa, Dvoržaka, Bizea i Markeza, a orkestrom je dirigovao Mark Korović, poznati evropski dirigent.

Večerašnji koncert Dječjeg simfonijskog orkestra organizovan je zahvaljujući podršci Muzičkog centra Crne Gore, koji je otvorio svoja vrata za djecu muzičare i omogućio im da uče od profesionalaca-mentora iz Crnogorskog simfonijskog orkestra.

„Vidimo se iduće godine u našoj zajedničkoj kući ‒ Muzičkom centru Crne Gore, gdje ćemo uz sve uključene u ovaj projekat stvarati neke nove mogućnosti i snivati neke nove snove”, poručio je umjetnički direktor Muzičkog centra Marko Simović.

Ovo je drugi koncert Dječjeg simfonijskog orkestra u okviru programa za razvoj socio-emocionalnih vještina „Moje vrijednosti i vrline”, koji je, uz podršku UNICEF-a i Zavoda za školstvo, uveden u crnogorski obrazovni sistem 2015. godine. Do sada je preko 20.000 učenika iz više od stotinu osnovnih i srednjih škola kroz ovaj program naučilo da prepoznaje svoje i emocije drugih ljudi, kao i da probleme rješava konstruktivno.

Drugi koncert Dječjeg simfonijskog orkestra organizovan je u Prijestonici Cetinje uz podršku UNICEF-a i u saradnji s Muzičkim centrom Crne Gore, svim muzičkim školama i Zavodom za školstvo.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018