Otvoreno pismo gradonačelnika Prijestonice Cetinje Nikole Đuraškovića direktorici JU “Gimnazija” Cetinje
22.06.2023

Poštovana direktorice Jelić,

Bez namjere da otvaram polemiku vezano za izbor Đaka generacije cetinjske Gimnazije i svjestan da to nije u domenu nadležnosti Prijestonice, prije svega u svojstvu građanina, roditelja i konačno gradonačelnika svih građana Cetinja, ne mogu ostati nijem na zabrinjavajuća dešavanja koja svakodnevno pune medijske stupce ovim povodom.

Nadam se da ste svjesni negativnih posljedica koje su nastale zbog navedenih okolnosti i da, eventualno, nepoštovanje procedura, paušalne konstatacije, lični konflikti i poluinformacije koji se naziru u javnosti posljednjih dana urušavaju ne samo ugled institucije na čijem ste čelu, već i ugled našeg grada. 

Održavajući kontinuitet uspjeha uz znanje i posvećen rad kao jedino mjerilo kvaliteta, cetinjska Gimnazija je gotovo vijek i po predstavljala središte obrazovnog razvoja i temelja na kojima je počivao progres našeg grada i društva, afirmišući na najbolji način i samu instituciju i prijestono Cetinje i van granica naše države. Cijenim da Vas funkcija koju obnašate dodatno obavezuje u tom smislu, tim prije što bi naša najstarija gimnazija trebalo da bude primjer u čuvanju ugleda kako nastavničke profesije i postavljanja standarda u vaspitno-obrazovnom procesu, tako i čuvanja ugleda vjekovne tradicije ove institucije, ličnosti koje je iznjedrila i crnogorske Prijestonice.

Kvalitet koji nije povezan sa vrlinom, rađa znanje bez morala, kvaliteta i dostojanstva. Takmičenje i konkurentnost bi trebalo da podstiču duh zajedništva, druženja i progresa a ne nesuglasice i nerazumijevanje, jer su mladima u toku školovanja druženje, prijateljstva i radost ne manje važni segmenti i lekcije.

U to ime i uz iskrenu želju da istina, nauka i znanje budu jedini vrjednosni orijentir i zalog za budućnost, nadam se da ćete poštujući ova načela i zakonom propisane norme u najkraćem roku naći izlaz iz ove nezavidne situacije na opšte zadovoljstvo i da će kolektiv Gimnazije poslati jedinu ispravnu poruku sadašnjoj, ali i svim budućim generacijama njenih đaka.

Konačno, uvjeren sam da će učenici svojim predanim radom, zalaganjem i istrajnošću u nastavku školovanja valorizovati svoj potencijal i potvrditi svoj kvalitet na radost svih nas, jer su upravo oni svijetla budućnost i našeg grada i našeg društva.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018