Svečano otvoren II Međunarodni sajam pršuta – MESAP 2023
16.06.2023

Drugi Međunarodni sajam pršuta - MESAP 2023 svečano je otvoren danas na Dvorskom trgu u Prijestonici.

Nakon uspješne organizacije prvog Međunarodnog sajma pršuta, koji održan u julu prethodne godine, i na ovogodišnjem sajmu učešće su uzeli brojni domaći i inostrani izlagači, a svoje proizvode predstavili su učesnici iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije i Španije.

U ime Prijestonice Cetinje prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Ana Novović koja je istakla da su izloženi specijaliteti proizvod marljivog rada, tradicije i ljubavi, te da svaki od njih ističe ljepotu naših krajeva i pažnju koja se posvećuje svakom koraku u proizvodnom procesu.

„Međunarodni sajam pršuta je prilika da istaknemo bogatstvo i raznolikost naših suhomesnatih proizvoda, da proslavimo gastronomsku tradiciju koja seže duboko u naše korijene, ali i mjesto gdje proizvođači, stručnjaci i ljubitelji pršuta mogu zajedno da razmijene iskustva, a naša je želja da im pomognemo u tome i da ova manifestacija postane tradicionalna”, navela je zamjenica gradonačelnika Prijestonice.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da resorno ministarstvo podstiče i daje punu podršku unapređenju manifestacionog turizma, a da je Međunarodni sajam pršuta od samog osnivanja prepoznat kao manifestacija koja doprinosi razvoju turističkog manifestacionog proizvoda Prijestonice i koja je autentična na našim prostorima.

“Prošle godine na otvaranju Međunarodnog sajma pršuta izrazili smo želju da ova manifestacija dobije tradicionalni karakter, jer crnogorski pršut zaisto to i zaslužuje. Sada već možemo reći da će živjeti i postati tradicionalna, gastronomska, turistička manifestacija Cetinja prepoznata u regionu, a i šire”, zaključila je predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić.

Obraćajući se prisutnima, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Marko Radonjić istakao je da se organizacijom ovog sajma promoviše Crna Gora, Cetinje, naša kuhinja i cjelokupna tradicija, te da crnogorski pršut koji se izdvaja ukusom i kvalitetom predstavlja svojevrsni brend Prijestonice Cetinje, gdje se godišnje proizvede više od 400.000 pršuta, što dodatno upotpunjuje već bogatu turističku ponudu.

Sajam je zvanično otvoren revijalnim takmičenjem govornika u rezanju prve fete pršuta, nakon čega je uslijedio obilazak štandova i degustacija proizvoda.

Današnje otvaranje festivala svojim nastupom uveličali su članovi KUD-a ”Njegoš” i hor djece cetinjskih osnovnih i srednjih škola uz dirigenticu Andreu Stanković, a prikazan je i kratki film prvog Međunarodnog sajma pršuta MESAP 2022.

Pored programa kojim je predviđeno izlaganje i degustacija suhomesnatih proizvoda, tokom dva dana sajma planirani su i nastupi poznatih muzičkih zvijezda. Izvođači koji će nastupiti od 16 časova na Dvorskom trgu su Vesko Belada, Sevdah kvartet, Darko Martinović i Trio Gušt, dok su za subotu, 17. jun 2023. godine planirani nastupi Boba i Peđe Vujovića, Luke Radovića, Amela Ćurića i poznatog akustičnog sastava The Frajle.

Organizatori događaja su Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija Prijestonice Cetinje i Klaster „Crnogorski pršut”.

Moderatorka današnjeg događaja bila je novinarka Sonja Borozan.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018