Đurašković: Spomen-obilježje porodici Zvicer simbol za pamćenje, ponos i nauk budućim generacijama
23.04.2023

Spomen-obilježje u znak sjećanja na porodicu crnogorskog borca za pravo, čast i slobodu Crne Gore Petra Zvicera, stradale od strane srpske žandarmerije tokom „Bijelog terora“, danas je svečano otkriveno u selu Rokoči.

Spomen-obilježje postavljeno je na uzvišenju iznad porodičnog doma Zvicera, a otkrili su ga gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković i potpredsjednik Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore Stevan Radunović.

„Danas, na stogodišnjicu krvavog pira srbijanskih žandarma nad nedužnom đecom zelenaša i heroja Petra Zvicera i odmazdom porodičnom lomačom u Rokočima, ne obilježavamo samo ovaj tragičan datum crnogorske istorije, već i datum sjećanja na nevine stradalnike Bijelog terora, nezapamćeni primjer bezumnog nacionalizma, osvete i zvjerskih zločina nad crnogorskim komitama i patriotama čiji organizatori, izvršioci, podstrekači i saučesnici nikada nijesu krivično odgovarali. Svaka žrtva zalužuje pravdu a svaki narod pravo na sjećanje i kulturu poštovanja onih koji su se žrtvovali za njegovu slobodu i identitet, kako mu se istorija ne bi ponavljala, ni kao tragedija, ni kao farsa”, kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje.

Kako je naveo u svom obraćanju, Prijestonica Cetinje podizanjem ovog spomenika odaje duboko poštovanje porodici Zvicer, kao simbol za pamćenje, ponos i nauk budućim generacijama, utemeljen na kulturi sjećanja i istini o borcima za pravo, čast i slobodu Crne Gore, koja je sistematski i decenijama bila marginalizovana.

„Zato danas stojimo ovdje, odajući počast rodoljubima i mučenicima iz porodice Zvicer, uvjereni da njihove žrtve nijesu bile uzaludne i da se njihova tragična sudbina prinijeta na oltaru slobode i dostojanstva naše jedine domovine nikada ne smiju zaboraviti. Njihova će imena zauvijek ostati upamćena kao simbol trajnih vrijednosti, a njihova hrabrost, dostojanstvo, borba i ljubav prema Crnoj Gori vječiti izvor inspiracije nama i generacijama koje dolaze”, zaključio je Đurašković.

Na današnjoj svečanosti, prisutnima se obratio i književnik Balša Vulević, koji je istakao da samo složna Crna Gora u kojoj ravnopravno i u miru žive svi njeni građani, može biti garant stabilnosti i dugoročnog prosperiteta, te da su za takvu Crnu Goru dali živote Petar Zvicer i njegova familija, čiji će duh vječno lebdjeti nad Katunskom nahijom, Cetinjem i Crnom Gorom, kao opomena da jedino možemo biti slobodni i svoji u nezavisnoj, građanskoj i sekularnoj Crnoj Gori.

„Sa ovog mjesta želim da pozovem sve građane, bez obzira na vjeru i naciju, da zajednički izgrađujemo našu državu u kojoj su vjekovima živjeli naši preci, da postane primjer međunacionalnog i međuvjerskog sklada, što je krasilo Crnu Goru u svom njenom milenijumskog trajanju”, naglasio je Vulević.

Pjesnik Goran Čampar govorio je stihove svoje pjesme, dok je crnogorski guslar Miloš Jovanović na guslama izveo pjesmu “Krvava večera u Zvicera”.

Moderatorka događaja bila je istoričarka i teoretičarka umjetnosti Anđela Ćipranić.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018