Održana VIII opštinska smotra recitatora učenika osnovnih i srednjih škola
07.04.2023

Opštinska smotra recitatora učenika osnovnih i srednjih škola, u organizaciji Osnovne škole „Njegoš” i Prijestonice Cetinje, održana je danas u prostorijama Agencije za razvoj i podršku poslovanju.

U ime Prijestonice Cetinje, prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Ana Novović, koja je kazala da je organizovanje opštinskih smotri recitatora i događaja poput ovoga izuzetno važno za učenike zbog njegovanja poezije i razvijanja izražajnog govora, čuvanja pisane i usmene književnosti, ali i podsticanja ljubavi i brige prema našem jeziku.

„Nastavljajući tradiciju uspješnosti realizacije projekta Opštinskog takmičenja recitatora, ovo je prilika da se okupimo i zajedno uživamo u umjetničkom stvaralaštvu naših učenika, afirmišući pozitivne kulturne vrijednosti kroz književne sadržaje. Osim što razvijaju vještine lijepog i izražajnog govora, interpretacije i scenskog nastupa, naši učenici ovim putem stiču recitatorsku zrelost, podstiču svoj kreativni potencijal i savladavaju vještine koje su neizostavan dio vremena u kojem živimo i koje će im biti neophodne u svakodnevnom životu i njihovoj budućnosti”, navela je Ana Novović.

Direktorica osnovne škole „Njegoš“ Adrijana Aleksić istakla je da je jedan od ciljeva takmičenja njegovanje lijepog govora, te da kroz recitovanje stihova talentovanih, mladih recitatora, živi i djelo poznatih, ali i manje poznatih pjesnika, čije pjesme nanovo oživljavaju.

„Osnovna škola „Njegoš” godinama unazad prepoznata je po svom kulturno-vaspitnom djelovanju, u kojem svi učenici imaju mogućnost da svoje talente i afinitete iskažu, kako kroz nastavni program, tako i kroz brojne vannastavne aktivnosti koje se u školi organizuju”, istakla je direktorica škole.

U takmičarskom dijelu programa učestvovalo je 54 učenika osnovnih i srednjih škola iz Prijestonice Cetinje. Djeca su se takmičila u tri uzrastne kategorije i to: I kategorija - djeca iz osnovnih škola od prvog do petog razreda, II kategorija – učenici od šestog do devetog razreda i III kategorija - takmičari iz cetinjskih srednjih škola.

Pobjednici prve uzrastne kategorije su Matija Rognović, Jana Popović i Darija Marković, dok su Balša Dapčević, Boris Jovanović i Srna Jovetić pobjednici druge kategorije takmičenja. U uzrastu srednjih škola najbolji su bili Tamara Jovićević, Aleksandar Šćepanović i Irina Savić.

Dodijeljene su i specijalne nagrade: za prirodnost i emotivnost kazivanja Tari Milić, za sugestivnost kazivanja Iskri Rakčević i Marku Kašćelanu, za prirodnost i izražajnost kazivanja Lani Kaluđerović, za sugestivnost i prirodnost kazivnja Petri Perović i za autentično kazivanje svojih stihova Ivi Parači, dok je Daria Konkova dobitnica specijalne nagrade za trud i zalaganje u savladavanju arhaičnog jezika.

Pobjednici današnjeg takmičenja će predstavljati Cetinje na Državnoj smotri recitatora.

U revijalnom dijelu programa nastupila su djeca iz JPU „Zagorka Ivanović”.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018