Obilježen Dan studenata u Prijestonici Cetinje
04.04.2023

Povodom obilježavanja 4. aprila, Dana studenata, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, predsjednica Skupštine Prijestonice Milena Vujačić i potpredsjednik SUBNOR-a Crne Gore Stevan Radunović, jutros su položili vijenac na spomen obilježje Žarka Marinovića na mjesnom groblju u selu Očinići.

U prostorijama Agencije za razvoj i podršku poslovanju organizovan je prigodan program obilježavanja ovog datuma, a tom prilikom prisutnima se obratio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković.

„Ime Žarka Marinovića danas sa ponosom izgovaraju ne samo Očinići, Cetinjani i Crnogorci, već i antifašisti širom Evrope. On je već 87 godina snažna inspiracija studentima, borcima za ljudska prava i svima onima koji teže boljem i pravednijem svijetu. Naša je istorijska i ljudska obaveza da čuvamo i njegujemo sjećanje na njega i njegovo djelo, koje je simbol slobodne, građanske i antifašističke Crne Gore i koje u sebi objedinjuje elemente i Božićnog ustanka, Belvederskih demonstracija, Trinaestojulskog ustanaka i veličanstvenog 21. maja 2006. godine“, kazao je gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković.

Gradonačelnik Đurašković istakao je da je za sve promjene potrebna volja kakvu je imao Žarko Marinović i pozvao sve studente da nastave da uče i daju doprinos društvu u kojem živimo i stvaramo, te da se nikad ne pokolebaju pred izazovima na putu ostvarenja životnih ciljeva.

„Biti student sa sobom nosi odgovornost - prema sebi, prema porodici i prema društvu. Odgovornost da mijenjate svijet oko sebe zarad napretka koji ćete osjetiti vi, ali i buduće generacije. Studenti su kroz istoriju bili inicijatori promjena, oni koji su se bunili protiv nepravde u akademskoj zajednici ili u društvu uopšte, a Žarko Marinović je najbolji dokaz da su studenti pokretačka snaga na koje svako društvo mora da računa“, zaključio je Đurašković.

Tokom programa, istoričar Petar Glendža osvrnuo se na život, djelo i tragičnu smrt Žarka Marinovića, dok su studenti Fakulteta likovnih umjetnosti, Fakulteta dramskih umjetnosti, Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i Muzičke akademije prezentovali rad svojih fakulteta i izveli prigodne besjede i koreodramu.

Dio programa bio je predviđen i za pitanja učenika srednjih škola sa Cetinja.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018