Održana Svečana akademija povodom 75 godina postojanja SUBNOR-a
04.04.2023

Zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje Ana Novović, predsjednik i potpredsjednik Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić i Milojica Dakić, jutros su položili vijenac na Spomen kosturnicu, povodom obilježavanja 75 godina postojanja SUBNOR-a Crne Gore.

Tim povodom, u Skupštinskoj sali Prijestonice Cetinje upriličena je Svečana akademija u organizaciji SUBNOR-a i Prijestonice.

Pozdravljaljući prisutne ispred Prijestonice Cetinje, gradonačelnik Nikola Đurašković čestitao je članstvu SUBNOR-a sedam i po decenija postojanja te organizacije, ističući da nas ovaj istorijski datum opominje da štitimo, čuvamo i branimo tekovine i vrijednosti slavne Narodnooslobodilačke borbe.

„Današnja Crna Gora nastala je na temeljima antifašizma, kao najsjajnije karike u hiljadugodišnjoj istoriji crnogorskog slobodarskog trajanja. Pokret koji je predvodio borbu protiv fašizma osnovan je u teškim vremenima, u vremenima kada su se mnogi borili za opstanak i kada su mnogi izgubili život u borbi protiv okupatora. Taj pokret ujedinio je građane Crne Gore svih vjera i nacija u borbi protiv zajedničkog neprijatelja i onih koji su željeli da otmu našu slobodu i našu budućnost“, kazao je gradonačelnik Đurašković.

Izrazivši zahvalnost svim borcima protiv fašizma koji su se hrabro suprotstavili fašističkoj okupaciji, gradonačelnik Nikola Đurašković istakao je da njihov primjer treba biti vodilja i inspiracija za sve nas, da i mi nastavimo borbu za slobodu, mir i bolju i pravedniju budućnost u našoj zemlji i cijelom svijetu.

„Prijestonica Cetinje do danas je ostala privržena idejama antifašizma, pravde i slobode, jer je na temeljima tih vrijednosti, za koje su pali mnogi borci, izgrađeno savremeno crnogorsko društvo, okrenuto budućnosti i demokratiji. Ti borci bili su nepokolebljivi graditelji naše države, a vaša organizacija neprikosnoven čuvar vrijednosti Narodno - oslobodilačke borbe. Bez takve Crne Gore, zasigurno ne bi bilo moguće započeti borbu i ostvariti crnogorsku nezavisnost 2006. godine, a na tim vrijednostima trasiran je i evropski put naše države“, zaključio je Đurašković.

Potpredsjednik SUBNOR-a Crne Gore Stevan Radunović podsjetio je na značaj te organizacije, ističući da je Crna Gora u svojoj milenijumskoj istoriji morala vrlo često da vodi borbu za stvaranje i odbranu i da se brani od mnogih zavojevača, te da gotovo nije bilo generacije koja nije bila primorana da se bori i gine za slobodu.

„Ne smijemo dozvoliti, bilo kome, spolja ili iznutra, da ugrožava Crnu Goru i njenu slobodu, njen antifašistički, multietnički, multikonfesionalni, sekularni, građanski i proevropski karakter. To je naš dug prema  domovini Crnoj Gori, prema našim precima koji su nam je takvu izgradili i doranili, kao i prema našim potomcima kojima je mi moramo sačuvati i ostaviti“, zaključio je Radunović.

U umjetničkom dijelu programu nastupila je ženska pjevačka grupa “Đude”, a prikazan je i film o prvom predsjedniku SUBNOR-a Blažu Jovanoviću.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018