Đurašković i Santander: Umjetničkim obrazovanjem protiv vršnjačkog nasilja
18.03.2023

Da bi se u Crnoj Gori promovisao značaj umjetničkog obrazovanja za svako dijete, kao moćnog alata za razvijanje sistema vrijednosti i socio-emocionalnih vještina za nenasilno rješavanje konflikata, Prijestonica Cetinje, uz podršku UNICEF-a i u saradnji s Muzičkim centrom, svim muzičkim školama u Crnoj Gori i Zavodom za školstvo, biće domaćin ljetnjeg koncerta crnogorskog dječjeg simfonijskog orkestra, poručeno je s nedavnog sastanka gradonačelnika Prijestonice Cetinje Nikole Đuraškovića i šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera.

Gradonačelnik Nikola Đurašković zahvalio se na podršci koju predstavništvo UNICEF-a pruža Prijestonici Cetinje kroz edukacije i brojne aktivnosti, izrazivši želju da se uspješna saradnja u narednom periodu nastavi i dodatno unaprijedi.

„Partnerstvo s predstavništvom UNICEF-a u Crnoj Gori, koje pokreće promjene za dobrobit djece i ulaže napore u cilju poboljšanja položaja mladih u Crnoj Gori, od posebnog je značaja za Prijestonicu Cetinje i apsolutno smo otvoreni za sve inicijative koje UNICEF smatra značajnim i koje bi se mogle realizovati u partnerstvu s Prijestonicom”, istakao je gradonačelnik Đurašković.

Tokom susreta s gradonačelnikom Cetinja, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander podsjetio je da su timski rad, empatija i tolerancija samo neke od vještina koje djeca razvijaju kroz umjetničko obrazovanje, čime se spriječava i smanjuje vršnjačko nasilje. Da bi jedan orkestar bio uspješan, svi njegovi članovi moraju da nauče kako da rade zajedno, kao i kako da sve nesuglasice i konflikte rješavaju konstruktivno i budu jedni drugima podrška da bi postigli zajednički cilj.

„Poznato je da umjetnost i kultura podstiču socio-emocionalni razvoj. Upravo iz tog razloga, UNICEF poziva da se svakom djetetu u Crnoj Gori pruži mogućnost da se bavi umjetnošću i kulturom,” poručio je Santander.

Dječjim simfonijskim orkestrom na Cetinju dirigovaće Mark Korović, koji je inače dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Ovo će biti drugi koncert crnogorskog dječjeg simfonijskog orkestra koji se organizuje u okviru programa za razvoj socio-emocionalnih vještina „Moje vrijednosti i vrline“, uvedenog u obrazovni sistem Crne Gore 2015. godine, uz podršku UNICEF-a i u saradnji sa Zavodom za školstvo. Od tada se program proširio na više od 100 osnovnih i srednjih škola. Do sada je više od 20.000 učenika obuhvaćeno ovim programom, koji im je omogućio da nauče prepoznati sopstvene i tuđe emocije i na konstruktivan način rješavati probleme.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018