Otvoreno pismo gradonačelnika Prijestonice Cetinje Nikole Đuraškovića ambasadoru Francuske u Crnoj Gori Kristijanu Timonijeu: Pozivam Vas da se izvinite građankama i građanima Cetinja
12.03.2023

Uvaženi ambasadore, gospodine Timonije,

Vjerovao sam da kao iskusni diplomata ne možete saopštiti ovako neutemeljenu i tešku konstataciju i kroz pojedinačni incident na Cetinju targetirati grad u fašističkom kontekstu. Posebno čudi da se tako iskusan diplomatski predstavnik odlučio na uvredljivu generalizaciju samo nekoliko dana nakon posjete Cetinju i nakon izuzetno uspješne i produktivne posjete delegacije Prijestonice Cetinje francuskim lokalnim samoupravama.

Događaj na Cetinju, u kojem nikakav fizički obračun zaista nijesam vidio, nije smio da se dogodi i svaku vrstu prekoračenja onoga što podrazumijeva miran protest uvijek moramo osuditi. Pripadam partiji koja je istog momenta osudila incident. Međutim, na ovakav način komentarisati incident koji se dogodio, a koji, saglasan sam sa cjelokupnom javnošću nije trebao i smio da se dogodi, i time brutalno negativno targetirati Cetinje, je u najmanju ruku neprihvatljivo.

Pravo na miran protest je garantovano ljudsko pravo i treba ga afirmisati, a ne kroz pojedinačni negativni istup nazivati fašizmom.

Kad ste izgovarali ovu konstataciju, očigledno nijeste imali na umu slobodarsku tradiciju Cetinja i vjekovnu borbu za nezavisnost i slobodu. Kroz vjekove je Cetinje branilo Crnu Goru i prvo u okupiranoj Evropi ustalo protiv fašizma braneći univerzalne vrijednosti antifašizma. Cetinje je u Drugom svjetskom ratu dalo više narodnih heroja nego mnoge evropske države, a i samo je Grad heroj.

Antifašističke i antiratne vrijednosti branjene su i odbranjene i devedesetih godina zahvaljujući Cetinju i Cetinjanima, a tako je bilo i 05. septembra 2021. godine kada su SPC i policija izvršili svojevrsni desant na Cetinje.

Uvaženi ambasadore, gospodine Timonije,

Nijesam Vas tada čuo da govorite o fašizmu, a ako ga je skorije bilo u Crnoj Gori, to je bio eklatantan primjer. Nijeste jednom riječju osudili suzavac, gumene metke i brutalnu opsadu Cetinja nazivajući je pravim imenom.

Jako dobro ste upoznati o naporima koje Prijestonica Cetinje ulaže u proširivanje saradnje sa Francuskom. Znate sa koliko se entuzijazma pristupa promociji odnosa između dvije prijateljske države, pa još više čudi i brine Vaša odluka da ova dešavanja smjestite u ovako uvredljiv i neprimjeren kontekst.

Zbog svega navedenog, pozivam Vas da uputite izvinjenje svim građankama i građanima Prijestonice Cetinje.

Vjerujući u to, srdačno Vas pozdravljam.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018