Održana promocija bio–bibliografije Živka Nikolića „U traganju za zlatnom žicom“ autorke Vere Đukanović
11.03.2023

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom” sinoć je održana promocija bio-bibliografije Živka Nikolića „U traganju za zlatnom žicom“, autorke Vere Đukanović.

Na promociji knjige prikazana su dva kratka Nikolićeva filma „Prozor“ i „Ždrijelo“, a odlomke rediteljovih izlaganja o filmu i sebi, koje je odabrao urednik izdanja Andro Martinović, govorili su glumci Žana Gardašević-Bulatović, Radmila Božović, Slavko Kalezić i Vukan Pejović.

Urednik izdanja, Andro Martinović, kazao je da bio-bibliografija ne sadrži samo biografske podatke, već i ono što je o Nikolićevom djelu objavljeno, njegove autopoetičke iskaze, intervjue i priloge onoga što je o Živku pisano.

„Dok smo pripremali knjigu za štampu, pažljivo sam čitao rukopis i došao na ideju da bi ovu knjigu tako trebalo predstaviti. Ne na klasičan način, da govorimo o njoj kao registru podataka, već da pustimo da Živko govori na različite teme“, objasnio je Andro Martinović.

Urednik izdanja objasnio je da teme nijesu povezane po hronološkom redu, već po unutrašnjoj vezi, praveći jedan asocijativni niz onoga što je Živko govorio o umjetnosti, slikarstvu, filmu, ženi i o Crnoj Gori.

Bio-bibliografija Živka Nikolića rađena je povodom osamdesetogodišnjice njegovog rođenja i dvadesetogodišnjice smrti. Izdavač knjige je Crnogorska kinoteka i čine je dva poglavlja: Stvaralaštvo Živka Nikolića i Literatura o Živku Nikoliću.

Organizatori događaja su Prijestonica Cetinje, Kraljevsko pozorište Zetski dom, JU Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“ i Crnogorska kinoteka.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018