Đurašković - Fromanten: Istorijske veze kao osnov snažne saradnje
08.03.2023

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković sastao se juče sa Žanom Kristofom Fromantenom, gradonačelnikom Neija na Seni, koji je jedno vrijeme bio rezidencija kralja Nikole i crnogorske Vlade u egzilu.

U toku cjelodnevne posjete, organizovan je niz sastanaka kojima su, pored gradonačelnika Đuraškovića, prisustvovali i princ Nikola Petrović, kao i ambasador Crne Gore u Republici Francuskoj Ivan Ivanišević sa saradnicima.

Ova posjeta je za nas važna zbog istorijskog konteksta i veza koje postoje između naša dva grada, ali i zbog prilike da se upoznamo sa načinima kreiranja gradskih politika Neija, funkcionisanjem gradskih servisa i procesom digitalizacije gradske uprave, kao i da ta iskustva pokušamo primijeniti na naš sistem”, naveo je gradonačelnik Đurašković.

Gradonačelnik Fromanten istakao je da se raduje intenziviranju saradnje u oblastima koje su od obostranog interesa. „Bez obzira na ustaljene prakse rada lokalnih službi, uvijek ima prostora za unapređenje i inovacije. Nadam se da će upoznavanje sa radom naših službi omogućiti da modernizujete gradsku upravu i podići nivo njenih usluga građanima”, zaključio je on.

Bitna tema u razgovoru dva gradonačelnika bila su i iskustva Neija u kreiranju stimulativnog poslovnog ambijenta, posebno imajući u vidu da se radi o jednom od najbogatijih i gradu koji po glavi stanovnika ima najviše investicija u Francuskoj.

U okviru posjete organizovani su i sastanci sa lokalnim zvaničnicima koji su predstavili opštinu i prezentovali funkcionisanje lokalne uprave. Delegacija je obišla i nekadašnje sjedište Vlade Crne Gore u egzilu, kao i gradski centar za nadzor, gdje su se upoznali sa sistemom i mjerama koje ova opština preduzima u cilju povećanja bezbjednosti građana.

Na kraju programa, članovima crnogorske delegacije uručena je medalja grada Neija.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018