Prijestonica Cetinje kandidat za članstvo u Mreži kreativnih gradova UNESCO-a
07.03.2023

U sjedištu UNESCO-a u Parizu, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković juče se sastao sa predstavnicima ove organizacije Deniz Baks, šeficom Odsjeka za komunikacije, gradove i događaje UNESCO-a i Kiaobom Nijem, direktorom programa Mreža kreativnih gradova. 

Susret, kojem je prisustvovao i ambasador Ivan Ivanišević, stalni delegat Crne Gore pri UNESCO-u, održan je povodom isticanja kandidature Prijestonice Cetinje za članstvo u Mreži kreativnih gradova UNESCO-a, koja je formirana 2004. godine sa ciljem da se promoviše saradnja među gradovima koji su prepoznali kreativnost kao strateški preduslov za održivost i razvoj.

Gradonačelnik Đurašković iskazao je zadovoljstvo činjenicom da Prijestonica Cetinje može biti prvi crnogorski grad koji pristupa ovom mehanizmu za saradnju na lokalnom nivou.

„Prijestonica Cetinje i Crna Gora su izuzetno posvećene ciljevima UNESCO-a i gotovo sve ono što su prioriteti Mreže, zastupljeno je u našim politikama. Spremni smo da, uz vašu pomoć, posvećeno radimo na ispunjavanju kriterijuma i da, nadam se, do kraja godine ostvarimo članstvo”, kazao je gradonačelnik Prijestonice. 

Gradonačelnik Đurašković je u toku sastanka uputio i poziv da se neki od programa rada Mreže održi na Cetinju u naredne dvije godine. 

Šefica Odsjeka za komunikacije, gospođa Deniz Baks, zahvalila se na interesovanju za ovu međunarodnu platformu, ističući da će javni poziv za kandidaturu biti raspisan u najskorijem periodu, nakon čega zainteresovani gradovi imaju rok od tri mjeseca za pripremu i podnošenje aplikacije. 

Predstavlja nam zadovoljstvo da po prvi put vidimo interesovanje nekog grada iz Crne Gore da pristupi Mreži koja broji 300 gradova iz 90 zemalja širom svijeta”, navela je ona. 

Mreža kreativnih gradova je privilegovani partner UNESCO-a i predstavlja polje za inovacije, posebno u namjeri sprovođenja Agende održivog razvoja, a aktivnosti i saradnju realizuje kroz sedam oblasti kreativnog djelovanja.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018